Het Belang van Limburg

Neuville tikt aan als tweede na moeilijke dag

-

Thierry Neuville had geen gemakkelij­k begin in de Rally van Groot-Brittannië, maar sloot toch af als tweede. Alleen Ott Tanak, zijn eerste achtervolg­er in de WK-stand, ging hem vooraf.

Het was even slikken voor de 30jarige Neuville, toen hij na vier proeven pas op de zesde plaats stond, achter zijn titelrival­en Ott Tanak en Sébastien Ogier. Maar in de loop van de dag klom de wat zieke Oostkanton­ner langzaam naar voor. Een paar mindere goden vielen uit of terug, en zelf reed hij twee besttijden. Balans aan het eind van dag 1: de tweede plaats. Op grote afstand (28 seconden) van Ott Tanak, slechts luttele tellen voor diens luitenante­n Jari-Matti Latvala en Esapekka Lappi en tien seconden voor aartsrivaa­l Ogier. Van hem had Neuville voor de start nog gezegd dat hij zijn gevaarlijk­ste concurrent blijft, ook al staat Tanak dichter in de WK-stand. Neuville: “In de ochtend lagen de wegen er heel verraderli­jk bij en was het volgens mij een nadeel om als eerste over de proeven te rijden. Ik vocht ook wat met de auto. Maar de tweede doortocht lag me veel beter - zowel het parcours als de wagen - en ik kon meer aanvallen. Meer zat er niet in. Ott heeft een grote voorsprong, maar het is nog lang en ver.” Het vervolg van de wedstrijd is atypisch. Zaterdag is een lange etappe met 150 kilometer tegen de chrono zonder service. Zondag staat de power stage, met vijf bonuspunte­n voor het WK, uitzonderl­ijk niet als laatste geprogramm­eerd maar vroeg op de ochtend. Ogier, die even sukkelde met transmissi­eproblemen, kondigt alvast een alles-of-niets-offensief aan om in de titelrace te blijven: Met een vierde of vijfde plaats schiet ik niets op.” (mc)

STAND NA DAG 1: 1. Ott Tanak (Est, Toyota) 1u6’04”3; 2. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai) op 28”8; 3. Jari-Matti Latvala (Fin, Toyota) 31”3; 4. Esapekka Lappi (Fin, Toyota) 35”9; 5. Sébastien Ogier (Fra, Ford) 38”2. KP-ZEGES: Tanak 5 (KP2, 3, 4, 7, 8), Neuville 2 (KP5, 9), Lappi (KP1), Latvala (KP6).

 ?? FOTO HBVL ?? Een wat zieke Thierry Neuville in het Welshe slijk.
FOTO HBVL Een wat zieke Thierry Neuville in het Welshe slijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium