Het Belang van Limburg

De nieuwe hoop van Ferrari

Kan CHARLES LECLERC wat Vettel en Alonso niet konden?

- Marc CORNELISSE­N

Met 50 punten voorsprong lijkt Lewis Hamilton op weg naar zijn vijfde wereldtite­l. Weer grijpt Sebastian Vettel ernaast, ook al geldt zijn Ferrari voor het tweede jaar op rij als de beste auto. Vettel wordt stilaan afgeservee­rd en de hoop van Ferrari verplaatst zich naar de jonge schouders van Charles Leclerc (20), die al getekend heeft voor volgend jaar.

’t Is geen slechte, natuurlijk, die Sebastian Vettel (31). Anders word je geen vier keer wereldkamp­ioen, zelfs niet met de superieure Red Bull van destijds. Maar weinigen rekenen de Duitser nu nog tot dezelfde topcategor­ie als Lewis Hamilton, Max Verstappen en Fernando Alonso. Te dikwijls gaat het licht uit onder zijn helm, en als je al zijn foutjes, fouten en blunders van dit seizoen optelt, heeft hij 25 à 30 punten laten liggen.

Zet Hamilton in de Ferrari en hij wordt ook wereldkamp­ioen, hoor je steeds vaker in de paddock. Ferrari heeft de kloof met Mercedes gedicht, maar Vettel eindigde in de laatste zes races vijf keer achter Hamilton. Is het geloof in Vettel aan het wegsijpele­n? Ligt daar de verklaring waarom la scuderia heeft gekozen voor een jonge knaap van 20 jaar? Charles Leclerc rijdt nu nog voor satelliett­eam Sauber, maar maakt komende winter de overstap naar Maranello. Na amper één seizoen in de F1! Slaagt Leclerc waar grote namen als Fernando Alonso en Sebastian Vettel faalden?

Kan/mag hij winnen?

De overgang doet veel vragen rijzen. Heeft hij genoeg ervaring, met momenteel slechts zestien GP’s op zijn actief ? Is hij bestand tegen de immense druk, die bij Ferrari nooit aflaat? Kan hij Vettel kloppen? Mág hij Vettel kloppen? Zal hij gehoorzame­n aan teamorders, zoals Raikkonen nu doet?

Leclerc zelf weet het wel. “Ik begrijp die vragen en twijfels wel. Maar ik krijg de kans om naar Ferrari te gaan en dan zeg je niet nee, want het aanbod komt misschien geen tweede keer. In mijn contract staat nergens dat ik de knecht van Vettel moet zijn, en ik ben ervan overtuigd dat we in het begin van het seizoen allebei onze kans mogen gaan. Als de Ferrari van volgend jaar goed genoeg is, doe ik een gooi naar de wereldtite­l. Lewis Hamilton stond er ook meteen in zijn debuutjaar. Ervaring is natuurlijk altijd een plus, maar ik ga niet om te leren, ik ga om te presteren. Als mijn resultaten volgend jaar niet goed genoeg zijn, dan verdien ik mijn plaats bij Ferrari niet en moet ik terugzakke­n.”

Vettel werd al eens geklopt door een jonge teammaat - Daniel Ricciardo in zijn laatste jaar bij Red Bull - en weet wat hem te doen staat, als hij zijn status van kopman wil behouden.

 ?? Foto SAUBER ?? Noem Charles Leclerc geen Fransman.Hij is geboren en getogen in Monaco.
Foto SAUBER Noem Charles Leclerc geen Fransman.Hij is geboren en getogen in Monaco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium