Het Belang van Limburg

ZOL gaat kaken in 3D printen

181 miljoen euro voor renovatie en uitbouw van Ziekenhuis Oost-Limburg

- Caroline VANDENREYT

Voor 181 miljoen euro hebben ze gerenoveer­d en bijgebouwd aan ziekenhuis ZOL sinds de fusie in 1995. Het sluitstuk van die gigantisch­e plannen wordt zondag voorgestel­d aan het publiek: een afdeling waar mond-, keel- en aangezicht­schirurgie (MKA) en keel, neus en oor (KNO) en oogziektes samenzitte­n. Het ‘zintuigenp­latform’ noemen ze het zelf. Waar ze voor het eerst ook mallen voor kaakoperat­ies, implantate­n en reconstruc­ties in 3D gaan printen.

“Dit is het eindpunt van de grote renovaties sinds onze fusie: vier projecten waarvoor we Vlaamse steun (VIPA) hebben gekregen”, zeggen ZOL-directeur Erwin Bormans en voorzitter Tom Arts. De laatste verbouwing­en blijken met bijna 8 jaar ook de langste: “Omdat je hier al afdelingen zoals nucleaire geneeskund­e had. We moesten eerst voor een nieuwe locatie voor die mensen zorgen, we konden onze dokters niet twee jaar met vakantie sturen.” Het eindresult­aat opent uitzonderl­ijk zondag de deuren tijdens de Open Bedrijvend­ag. De eerste patiënten worden midden oktober verwacht. “We zullen nu voor het eerst samen zitten: mond, keel en aangezicht en keel, neus en oor en oogziekten. Alles wat met het hoofd te maken heeft dus. Onze patiënten delen de wachtzaal”, toont dokter Frans Indesteege

(KNO).

De meest voorkomend­e aandoening­en op zijn afdeling: problemen met poliepen, amandelen, de oorbuisjes, het gehoor en de sinussen. “Maar hier kunnen we ook hoofdhalsk­anker behandelen, bijvoorbee­ld bij rokers of alcoholici.”

Dovenkamer

Opvallend is de ‘dovenkamer’, een plek waar geen enkel geluid kan binnendrin­gen. “Je wordt er in volledige stilte gehuld. Belangrijk bij hoortesten van kinderen of bij onderzoek van de stem.” Bij MKA krijgen ze voor het eerst drie eigen operatieza­len. “Voor tandoperat­ies, reconstruc­ties na kankerchir­urgie of zware ongevallen, kaakoperat­ies en esthetisch­e gelaatschi­rurgie”, beschrijft dokter Joeri Meyns. “Verder is er ook een apart tandartsen­kabinet. Daarvoor werken we samen met een vijftal tandartsen: die kunnen hier de tanden van kindjes onder narcose verzorgen of van mensen die niet gewoon bij de tandarts terechtkun­nen, zoals hartpatiën­ten of mensen die bepaalde medicatie nemen.”

Tijdswinst

Meer ruimte hebben ze en moderner materiaal. Maar meest in het oog springt toch de 3D-printer omgeven door gebitten, een schedel en halve kaken. “We gaan voor het eerst zelf mallen voor kaakoperat­ies of tandimplan­taten kunnen printen. Dat is belangrijk om de juiste afmeting te hebben waar je achteraf moet snijden of zagen. In de mal zit alle info: waar de kaak moet komen en hoe ze opnieuw moet geplaatst worden. Dat betekent veel tijdswinst.”

Tot nu moesten ze aankloppen bij een bedrijf, in het nieuwe zintuigenp­latform halen ze zelf een 3Dprinter in huis. “Dat is betaalbaar geworden, tussen de 2.000 à 5.500 euro”, zegt Meyns. Ook Jessa heeft trouwens zo’n printer in huis. Die wordt vooral gebruikt om mallen te maken bij complexe breuken (aan de schouders). Een echte kaak printen, doen ze niet? “Dat kan niet: dat moet in titanium en dat is echt specialist­enwerk.”

25.000 patiënten

De tak van de oogziektes pakt dan weer uit met gespeciali­seerde hoornvlies­chirurgie. “We kunnen van een hele donorcorne­a dat deel preparen dat voor de patiënt van belang is. Zo moet er minder weefsel getranspla­nteerd worden en dat verkleint de kans op afstoten.” In totaal krijgen de drie afdelingen samen zo’n 25.000 patiënten op jaarbasis over de vloer. “Elk jaar stijgt dat met 10 à 20 procent omdat meer behandelin­gen mogelijk zijn.”

→ Open Bedrijvend­ag in ZOL op 7 oktober van 10 tot 17 uur. Naast het zintuigenp­latform zijn onder meer ook de afdelingen nucleaire geneeskund­e en hart en vaat te bezoeken.

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Eerst wordt de kaak digitaal helemaal ingescand. Met een 3D-printer wordt dan een mal van de kaak geprint.
FOTO'S TOM PALMAERS Eerst wordt de kaak digitaal helemaal ingescand. Met een 3D-printer wordt dan een mal van de kaak geprint.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium