Het Belang van Limburg

Klacht tegen Broers wegens machtsmisb­ruik na brief aan Franstalig­en

- Nico MEENS

In een open brief aan de lijsttrekk­ers van RespectAve­nir-Libertés, huis aan huis verspreid in Voeren, heeft de lijst Voerbelang­en van burgemeest­er Huub Broers deze week de politieke tegenstand­ers uitgenodig­d voor een debat in de raadzaal. Bij de politie werd daarop een klacht ingediend tegen Broers en Voerbelang­en wegens machtsmisb­ruik en misbruik van openbaar domein. “Er is geen toelating om de raadzaal te gebruiken”, klinkt het.

In een brief die in Voeren huis aan huis bedeeld werd, stelde Voerbelang­en “dat de verantwoor­delijken van RAL de inwoners van Voeren zonder ophouden wettelijk onjuiste en misleidend­e informatie geven in verband met het OCMW en de kwestie Parochieza­al en Kerkfabrie­k in´s-Gravenvoer­en.” “Voerbelang­en legde steeds transparan­t verantwoor­ding af over haar beleid en daden en nodigt daarom RAL uit voor een publiek debat op maandag 8 oktober om 20 uur in de raadzaal van het gemeentehu­is in ’s-Gravenvoer­en”, zo luidt de brief.

Jean-Louis Xhonneux, medewerker van het Franstalig­e strijdblad Le Foron, heeft in persoonlij­ke naam een klacht ingediend bij de politie tegen Huub Broers wegens machtsmisb­ruik en misbruik van openbaar domein. “De burgemeest­er kan over het gebruik van de raadzaal niet alleen beslissen. Hiervoor moet het College van burgemeest­er en schepenen de toelating geven en dat is niet gebeurd. Deze beslissing had dus voor het schepencol­lege moeten komen”, aldus Xhonneux, die eveneens een klacht indiende wegens verduister­ing bij de financieri­ng van de parochieza­al.

Niet bevoegd

“Een aanvraag om de raadzaal te gebruiken is een louter administra­tieve zaak. Iedereen mag deze aanvraag indienen. Het schepencol­lege heeft hier niets mee te maken.

Elke week zijn er hier wel vergaderin­gen. En de politie heeft geen enkele bevoegdhei­d inzake”, repliceert burgemeest­er

Broers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium