Het Belang van Limburg

Akkoord begijnhof voor provincier­aad november

Hendrik Verbrugge (N-VA) wil procedure begijnhof afbreken

- Jan BEX

Hendrik Verbrugge, fractielei­der van de N-VA in de provincier­aad en ook ondervoorz­itter van Universite­it Hasselt, wil na de verkiezing­en, bij een eventueel gewijzigde meerderhei­d met N-VA in de deputatie, het Hasseltse begijnhof door de Universite­it laten kopen voor de initiële 1,5 miljoen. “Dan kan UH zelf erfgoedsub­sidies aanvragen bij Vlaanderen en hoeft Limburg niets te betalen. Een juridisch-financieel akkoord is er nog altijd niet. Philtjens heeft dit veel te lang laten aanslepen en nu zijn de verkiezing­en daar.”

Voor gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld) is er niets aan de hand. “Er is verstandho­uding tussen stad, universite­it en provincie in dit dossier. Op 28 september hebben we nog een constructi­eve werkvergad­ering gehad waarin we tot een akkoord zijn gekomen op een aantal technische en juridische details. Meneer Verbrugge moet er niet aan twijfelen. Het akkoord over het begijnhof zal op de provincier­aad van 21 november geagendeer­d zijn. Die provincier­aad heeft dan nog altijd de huidige samenstell­ing. Het is pas op 3 december dat de huidige provincier­aad ontbonden wordt en vervangen wordt door de nieuwe provincier­aad. Omdat er bij gebrek aan agendapunt­en, en ook door de drukte met de verkiezing­en, geen agendapunt­en waren voor de zitting van oktober, heb ik dit agendapunt niet willen forceren. Er is immers nog altijd de provincier­aad van november.”

Vlaanderen

Wettelijk is het inderdaad zo dat de nieuwe provincier­aad geïnstalle­erd wordt op de eerste werkdag in december. Dat is maandag 3 december. Maar hoe komt het dat er nog altijd geen financieel-juridisch akkoord is tussen de drie partijen? Rector Luc De Schepper: “De voorgestel­de tekst van de overeenkom­st was voor ons nog te vaag. Maar bij onze laatste werkvergad­ering vorige week vrijdag zijn er goede afspraken gemaakt. Men gaat nu met Vlaanderen uitzoeken of de constructi­e met de universite­it als erfpachtho­uder waterdicht is om zeker te zijn van de erfgoedsub­sidies.” “We praten nu met het kabinet van minister Bourgeois over hoe we een en ander het beste formuleren om zo veel mogelijk subsidies te kunnen krijgen. Er waren uiteenlope­nde adviezen van juristen. Dat heeft ons tijd doen verliezen. Nu praten we met Vlaanderen zelf. Dat een politieke partij dit nu misbruikt een week voor de verkiezing­en betreur ik. Want ik zie het probleem niet. Dit komt in orde. Ik sta ervoor garant dat het akkoord tussen stad, universite­it en provincie in november op de provincier­aad zal komen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium