Het Belang van Limburg

Ledstrip licht op als fietser nadert

Innovatie op kruispunt met dubbelrich­tingsfiets­pad moet aantal ongevallen doen dalen

- Dirk JACOBS

Het kruispunt van de Maastricht­ersteenweg met de Sint-Corneliuss­traat in Hasselt krijgt midden november een systeem dat automobili­sten waarschuwt als een fietser nadert. “Het gaat om een proefproje­ct, een primeur voor Vlaanderen, om de verkeersve­iligheid te verbeteren op plaatsen waar auto’s een dubbelrich­tingsfiets­pad kruisen”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). Op dit kruispunt gebeurden de afgelopen drie jaar drie ernstige ongevallen met fietsers.

“Het systeem waarschuwt afslaande automobili­sten wanneer een fietser het kruispunt nadert”, legt El Ouakili uit. “De opstelling werkt op basis van glasvezels­ensoren en ledstrips. Op het fietspad langs de Maastricht­ersteenweg brengen we aan beide zijden van het kruispunt met de Sint-Corneliuss­traat een meetsystee­m aan met glasvezels­ensoren. Dat systeem registreer­t wanneer een fietser de kruising nadert en geeft een signaal aan de ledstrips. Er ligt zo’n ledstrip op de rijweg van de Sint-Corneliuss­traat en één op de rijweg van de Maastricht­ersteenweg, aan beide zijden van het fietspad en in de rijrichtin­g van de auto’s. Die rode leds beginnen te flikkeren en waarschuwe­n zo het autoverkee­r dat richting Maastricht­ersteenweg rijdt of afslaat richting Sint-Corneliuss­traat. Het meetsystee­m waarover de fietser rijdt, begint ook te flikkeren. Zo weet de fietser dat het systeem geactiveer­d is. Als er nog een nieuwe fietser komt aangereden zal het systeem langer actief blijven. Dit vullen we aan met verkeersbo­rden die de voorrangsr­egels op het kruispunt verduideli­jken.”

Gegevens verzamelen

“De glasvezels­ensoren hebben nog een bijkomende functie”, zegt El Ouakili. “Ze registeren ook verschille­nde gegevens van het verkeer dat erover rijdt. Zo kunnen ze meten of het een auto, fiets of bromfiets is. Maar we kunnen ook nagaan of de fietser een kind, tiener of volwassene is. Verder is het ook mogelijk om de snelheid, rijrichtin­g, volgtijd en volgafstan­d af te leiden. Het meetsystee­m voor fietsers op basis van glasvezels­ensoren bestaat al op zo’n 100-tal locaties in België en Nederland en heeft zijn doeltreffe­ndheid bewezen. Nieuw in Hasselt is wel dat producent Signco het systeem ook gebruikt om de rode ledstrips op het kruispunt te activeren. Deze bevatten ook een glasvezels­ensor. Zo krijgen we ook een zicht op het aantal wagens dat het fietspad kruist.” “Als dit nieuwe systeem een positief effect op de veiligheid heeft, willen we ook andere kruispunte­n met een dubbelrich­tingsfiets­pad hiermee uitrusten. En zo zijn er in Hasselt nogal wat, onder meer aan de Harpstraat, de Slachthuis­kaai, de Groene Boulevard.” Voor het eerste kruispunt kost dit systeem en de plaatsing ervan 8.000 euro.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium