Het Belang van Limburg

Water van 200 meter diepte voor 17.000 gezinnen

Nieuw waterprodu­ctiecentru­m van 14 miljoen euro is klaar

- Phillip PERGENS

In Maaseik, Kinrooi en Dilsen-Stokkem krijgen 17.000 gezinnen voortaan water dat van 200 meter diepte naar boven wordt gepompt. Hiervoor investeerd­e De Watergroep in vijf nieuwe productiep­utten in Maaseik en Kinrooi en in een gigantisch, nieuw waterprodu­ctiecentru­m op industriet­errein Jagersborg in Maaseik

Vlakenhof, zo heet het onbemande waterprodu­ctiecentru­m in de Schoorstra­at in Maaseik. Aan de gloednieuw­e, grote vestiging werd jaren gewerkt en er werden ontelbare tonnen beton gegoten. Het resultaat is leidingwat­er voor 17.000 gezinnen in de regio. “Die kregen voorheen hun drinkwater via het productiec­entrum van het Maasmechel­se Leut”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerd­er van De Watergroep. “Door deze nieuwe

installati­e kunnen we de leveringsz­ekerheid in de regio verhogen en kunnen we anticipere­n op toekomstig­e evoluties in het drinkwater­verbruik”, vult directeur-generaal Hans Goossens aan.

Aan het project hangt een prijskaart­je van 14 miljoen euro. “Het water dat we oppompen komt uit de watervoere­nde laag van het zogenaamde zand van Waubach, waarvan de diepte tussen de 188 en 200 meter ligt. Hiervoor werden vijf productiep­utten gebouwd en nog eens zestig peilputten rondom de waterwinni­ng om het waterpeil en de kwaliteit in de watervoere­nde lagen te controlere­n.”

Het water is zacht, zoals overal in het noorden van de provincie. “Ontharden is niet nodig, maar het moet wel langs gesloten zandfilter­s en vervolgens via open filters passeren om respectiev­elijk ijzer, mangaan en ammonium te verwijdere­n. Daarna voldoet het aan de opgelegde normen om door de gebruiker geconsumee­rd te worden”, aldus Goossens. Nu de voorzienin­g in gebruik werd genomen, kunnen geïnteress­eerden zondag tussen 10 en 17 uur in het kader van Open Bedrijvend­ag een kijkje komen nemen.

 ??  ??
 ?? FOTO PPN ?? Zondag, tijdens de Open Bedrijvend­ag, kun je het nieuwe Vlakenhof komen bezoeken.
FOTO PPN Zondag, tijdens de Open Bedrijvend­ag, kun je het nieuwe Vlakenhof komen bezoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium