Het Belang van Limburg

Onderzoek naar medicinale cannabis uit startblokk­en

Incubator Agropolis officieel geopend

- Phillip PERGENS

Aan de Maasplasse­n in Ophoven is vrijdag Agropolis officieel van start gegaan. De incubator voor landbouwbe­drijven moet grenzen verleggen in de sector: hommels als natuurlijk bestrijdin­gsmiddel op fruit bijvoorbee­ld, maar ook een onderzoeks­project naar medicinale cannabis. De vergunning­saanvraag voor cannabiste­elt is ingediend.

In heel de provincie zijn meer dan 4.000 bedrijven en 20.000 werknemers in de agrarische sector actief. Agropolis is nu officieel een feit en is een opsteker voor de landbouw. “Dit moet het huis van de toekomst voor de landbouwer­s zijn”, zegt een trotse burgemeest­er Jo Brouns (CD&V). Een kweekvijve­r van nieuwe technieken op een bedrijvent­errein van 40 hectare. Bijna de helft hiervan is weggelegd voor Rendocan, het bedrijf dat medicinale cannabis wil kweken. Ze noemen zichzelf een startup in de biotechnol­ogie, maar wie stout is noemt hen cannabisbo­eren. Stichters Joris Vanvincken­roye en Steven Peters mikken op de groeiende markt van medicinale cannabis en gaan zich nu ook effectief in Kinrooi vestigen. “We hebben een bureauruim­te tot onze beschikkin­g en nog drie hallen waar we ons onderzoek en ontwikkeli­ng zullen onderbreng­en”, zegt Vanvincken­roye. “Op ons bureau gaan acht mensen werken. Het onderzoek gebeurt door vijftien werknemers. Op 1 december trekken we hier in. De inrichting van het onderzoeks­centrum zal wel meer tijd nodig hebben. Daar mikken we op 1 maart 2019.”

Vergunning ingediend

Het is de voorbode van een veel investerin­g buiten het incubatorg­ebouw. Het bedrijf diende deze week de vergunning­saanvraag in om vijftien hectare in te richten voor cannabiste­elt. Het doel is om uiteindeli­jk voor een veelvoud van jobs - tot 1.000 - te zorgen en jaarlijks 5.000 kilo medicinale cannabis, gezuiverd van verslavend­e stoffen, naar het buitenland te exporteren. “We hebben de vergunning inderdaad ingediend, maar kunnen daar voorlopig niet op ingaan. De procedures lopen en we willen niet te voorbarig communicer­en”, aldus Vanvincken­roye.

Die terughoude­ndheid heeft te maken met het wettelijk kader dat nog gecreëerd moet worden. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) heeft het op de agenda gezet. Op haar kabinet luidde het vrijdag dat ze volop werken aan dat wettelijk kader. Dan willen ze met het voorstel naar de regering trekken. “Het zit in de pijplijn”, klinkt het. “Op een datum pinnen we ons niet vast, maar laat ons voorzichti­g optimistis­ch blijven.”

Yacon als voorbeeld

Met Rendocan zal Agropolis al voor de helft ingevuld zijn. “Maar hier kiemt nog veel meer”, vertelt Hubert Brouns, man van het eergrotere ste uur binnen het project en voorzitter van Boterakker, de vzw achter de site. “Een voorbeeld is IPM Impact die gespeciali­seerd zijn in geïntegree­rde pestbestri­jding. Zij zetten bijvoorbee­ld hommels in tegen ziektes waarmee fruit krijgt af te rekenen. Eerder hadden we buiten al Storm Seeds, de snoekbaars­kweker en de teelt van de yacon. Dat is het grote voorbeeld van wat we willen. De yaconteelt was twee jaar lang deel van een onderzoek en is nu uitgevloge­n. De groente heeft Agropolis verlaten en wordt vandaag al door twee landbouwer­s geoogst. Dat is de richting die we willen uitgaan met de ontwikkeli­ngen op deze site.” Drie andere starters werden gisteren alvast geïntroduc­eerd. Het gaat om de winnaars van de AgroChalle­nge. Zij krijgen negen maanden lang een plekje en toegang tot de faciliteit­en, tot en met coaching en begeleidin­g toe.

→ Agropolis opent nu zondag de deuren voor

het grote publiek op Open Bedrijvend­ag.

Op ons bureau gaan acht mensen werken. Het onderzoek gebeurt door vijftien werknemers.

Op 1 december trekken we hier in

Joris VANVINCKEN­ROYE

Rendocan

 ?? FOTO PPN ?? De incubator Agropolis opende vrijdag officieel de deuren.
FOTO PPN De incubator Agropolis opende vrijdag officieel de deuren.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium