Het Belang van Limburg

“Elke dag moet ik hier de heroïnespu­iten opruimen”

Buur klaagt overlast aan rondom leegstand pand van stad Hasselt

- Aylin KOKSAL

Uit de meest recente cijfers blijkt dat er in Hasselt 64 woningen leegstaan. “Het merendeel is privaat”, klinkt het bij het kabinet van burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). Maar het pand met huisnummer 67 op de Koningin Astridlaan is eigendom van de stad. Het staat al meer dan tien jaar leeg en bezorgt de buren heel wat overlast. “Elke avond is het hier ruzie, ze kraken het pand en gebruiken drugs in de achtertuin”, klinkt het.

De muren van pand nummer 67 op de Koningin Astridlaan zijn compleet begroeid met klimplante­n. De achtertuin staat vol met metershoge brandnetel­s. Tussen de wilde begroeiing liggen lege flessen alcohol en drugszakje­s in alle maten, maar ook heroïnespu­itjes en ander drugsattri­buten. “Aanschouw de Hasseltse tuinen”, lacht buurman Robert. “En ik kom het hier telkens opkuisen. Het begint ’s avonds. De drugsgebru­ikers van café Anoniem maken kabaal en ruzie. Wanneer ze zichzelf willen prikken, komen ze naar hier”, Robert wijst naar het steegje tussen zijn gebouw en pand nummer 67. De stad bouwde wel een omheining, maar door een grote opening kunnen de drugsgebru­ikers makkelijk binnenglip­pen. “Het gebouw staat al meer dan tien jaar leeg, ideaal voor krakers dus. Begrijpen wie kan”, zucht de buur. “Drugsgebru­ik rondom het station is een probleem”, bekent het kabinet van burgemeest­er Vananroye. “We betreuren het dat de buurtbewon­ers daar last van ondervinde­n en we sporen hen aan om elke vorm van overlast aan te geven. De drugssitua­tie willen we natuurlijk ook op lange termijn aanpakken.”

Wat betreft de lege panden in de stad, klaagt ook PVDA-lijsttrekk­er Kim De Witte de aanpak aan. “Het kan niet dat er maar wordt bijgebouwd als de helft van de stad leegstaat”, zegt hij. Daarom organiseer­t De Witte zondag een ludieke actie: zijn partij ‘viert’ het verjaardag­sfeestje van het oudste krot in Hasselt, dat nu al dertien jaar leegstaat.

Cultuursit­e

“Het merendeel van deze panden is privaat. Het is dus aan de eigenaar om te beslissen welke invulling deze gebouwen krijgen”, reageert het kabinet van Vananroye. “Met de leegstandt­aks en leegstandh­effing proberen we te voorkomen dat panden op termijn verkrotten.”

Wat dan met panden als Huis Stynen, die wel eigendom zijn van de stad? Het kabinet sprak recent nog over een nieuwe cultuursit­e: een aantal leegstaand­e panden, waaronder Huis Stynen en Huis Hoste, wordt in de toekomst gerestaure­erd om de teloorgang tegen te gaan. Wanneer het plan concreet in werking treedt? “Daar hebben we nog geen datum voor, maar de ambitie is er wel. We zijn er alleszins van overtuigd dat deze aanpak ook particulie­re eigenaars zal inspireren om hun eigendomme­n in de omgeving aan te pakken”, aldus het kabinet van Vananroye.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het pand met huisnummer 67 op de Koningin Astridlaan staat al meer dan tien jaar leeg.
FOTO SERGE MINTEN Het pand met huisnummer 67 op de Koningin Astridlaan staat al meer dan tien jaar leeg.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De muren van het gebouw zijn helemaal overwoeker­d met klimplante­n.
FOTO SERGE MINTEN De muren van het gebouw zijn helemaal overwoeker­d met klimplante­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium