Het Belang van Limburg

“Gemeente mag hier niet voor opdraaien” BREE EN MAASEIK MOETEN PENSIOENEN VAN ZIEKENHUIS­PERSONEEL BETALEN

- Ruben STEEGEN

TONGEREN - De rechtbank in Tongeren heeft vrijdag beslist dat de gemeentebe­sturen en OCMW’s van Bree en Maaseik vanaf 1 januari 2019 de pensioenen van de zestig statutaire­n van het vroegere ziekenhuis van Maaseik moeten betalen. Het gaat om een maandelijk­se kost van net geen 120.000 euro. De maatregel is tijdelijk, totdat het dossier eind 2019 ten gronde door de burgerlijk­e rechtbank wordt behandeld.

Het debacle rond de pensioenen van zestig statutaire­n van het vroegere Medisch Centrum Noord-Oost-Limburg (MCNOL, de fusie van de ziekenhuiz­en Maaseik en Bree) sleept al jaren aan. Toen MCNOL begin deze eeuw opging in het Ziekenhuis Maas en Kempen werd beslist om de vast benoemde mensen niet in die structuur onder te brengen. De werknemers van het ziekenhuis van Bree vonden voor hun pensioenre­geling aansluitin­g bij de RSZ, terwijl Maaseik voor de provincial­e pen- sioenkas Limburg koos. Toen dat fonds in 2014 werd stopgezet, kreeg MCNOL net geen acht miljoen euro uit de pot. Veel te weinig om de pensioenen van de zestig Maaseikse statutaire­n mee te betalen.

Verantwoor­delijkheid

“Op één januari zijn de centen op, maar iedereen ontloopt zijn verantwoor­delijkheid”, aldus MCNOL, dat afgelopen zomer een kort geding aanspande tegen pensioenbe­heerder Ethias, het Ziekenhuis Maas en Kempen en de steden Maaseik en Bree en hun respectiev­elijke OCMW’s. De inzet: de uitbetalin­g van de pensioenen. Vrijdag veroordeel­de de Tongerse kort gedingrech­ter alle deelgenote­n van MNCOL tot de tijdelijke uitbetalin­g van die pensioenen. Vanaf 1 januari moeten de gemeentebe­sturen en OCMW’s van Maaseik en Bree de maandelijk­se pensioenen van de zestig statutaire­n betalen. Het gaat om een maandelijk­s bedrag van ongeveer 117.000 euro. Maaseik draait op voor zestig procent van de kosten, terwijl Bree de overige veertig procent mag betalen. De maatregel is tijdelijk. Op acht november 2019 zal de zaak ten gronde worden behandeld door de burgerlijk­e rechtbank. Dan moet duidelijk worden wie op lange termijn de pensioenko­sten zal dragen: de federale overheid of de gemeenten.

Tien miljard euro

Burgemeest­er Jan Creemers (CD&V) van Maaseik is niet verrast door het vonnis. “Vandaar dat we al een spaarpot van zo’n zes miljoen euro hadden aangelegd”, zegt Creemers. “Financieel kunnen we dit aan, maar alles hangt natuurlijk af van wat de rechtbank eind dit jaar beslist. Want laat het duidelijk zijn: een lokaal bestuur kan onmogelijk blijven opdraaien voor de pensioenla­sten van een publiek ziekenhuis. Wij bijten nu de spits af, maar zijn lang niet de enige gemeente in deze situatie. Over een paar jaar komen steden zoals Antwerpen aan de beurt. Dit is een zaak die op het allerhoogs­te politieke niveau moet worden opgelost.”

Politieke agenda

Dat ook Bree veertig procent van de pensioenen moet betalen, is opmerkelij­k. De zestig statutaire­n die hun centen dreigen te verliezen, zijn immers allemaal werknemers van het vroegere ziekenhuis van Maaseik.

Als deelgenoot verplichtt­e de rechter Bree echter om in de kosten te delen. “Ik moet nog met onze raadsman bespreken of we ons tegen dit vonnis en de gehanteerd­e verdeelsle­utel gaan verzetten”, zegt de Breese burgemeest­er Liesbeth van der Auwera (CD&V). Ze benadrukt dat de stad voldoende geld opzij heeft gezet om de extra kosten te dragen. “Maar net als collega Creemers vind ik niet dat een gemeente met de pensioenla­st van een lokaal ziekenhuis kan worden opgezadeld. We wachten de zaak voor de burgerlijk­e rechtbank af, maar het is duidelijk dat dit thema volgend jaar opnieuw op de politieke agenda moet komen. Deze problemati­ek gaat veel verder dan Bree of Maaseik.”

Dit thema moet volgend jaar opnieuw op de politieke agenda komen. Deze problemati­ek gaat immers veel verder dan Bree of Maaseik Liesbeth VAN DER AUWERA,

burgemeest­er Bree

Laat het duidelijk zijn: een lokaal bestuur kan onmogelijk blijven opdraaien voor de pensioenla­sten van een publiek ziekenhuis

Jan CREEMERS, burgemeest­er Maaseik

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De rechtbank in Tongeren deed vrijdag een tijdelijke uitspraak in kort geding, het dossier wordt eind volgend jaar ten gronde behandeld door de burgerlijk­e rechtbank.
FOTO TOM PALMAERS De rechtbank in Tongeren deed vrijdag een tijdelijke uitspraak in kort geding, het dossier wordt eind volgend jaar ten gronde behandeld door de burgerlijk­e rechtbank.
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Bree en Maaseik moeten vanaf 1 januari de pensioenen van zestig statutaire­n van het vroegere ziekenhuis van Maaseik betalen. Burgemeest­er Jan Creemers (foto): “Dit is een zaak die op het hoogste politieke niveau moet worden opgelost.”
Foto DICK DEMEY Bree en Maaseik moeten vanaf 1 januari de pensioenen van zestig statutaire­n van het vroegere ziekenhuis van Maaseik betalen. Burgemeest­er Jan Creemers (foto): “Dit is een zaak die op het hoogste politieke niveau moet worden opgelost.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium