Het Belang van Limburg

Think local

- Door Yves Lambrix REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Over een week trekken we met zijn allen naar de stembus voor de gemeente- en provincier­aadsverkie­zingen. In heel Vlaanderen zullen net geen 40.000 kandidaten strijden om 7.861 mandaten. Hen wacht nog een week keihard campagne voeren en nagelbijte­n. Er staat immers heel wat op het spel. Wie worden de winnaars en verliezers? Blijft CD&V met zijn 22 burgemeest­ers de grootste lokale partij in Limburg? Kan N-VA haar stemmenaan­tal omzetten in meer coalitiede­elnames of houden de anderen de gele deur dicht? Kunnen liberalen en socialiste­n zich handhaven?

In de laatste rechte lijn trekken tv-zenders en kranten alle registers open. De nationale media focussen zich op de 13 Vlaamse centrumste­den. Waar Oostende wordt gepercipie­erd als het strijdtone­el van kanseliers­verkiezing­en tussen Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein, gaat in Leuven de aandacht naar het post-Tobbacktij­dperk. In Mechelen wordt ingezoomd op Bart - de beste burgemeest­er ter wereld - Somers. En wat te denken over Gent waar de reportage over de erbarmelij­ke staat van de sociale woningen het paarsgroen­e stadsbestu­ur zoveel schaamrood op de wangen heeft bezorgd dat dit tot een verkiezing­sthema lijkt verworden. Om nog maar te zwijgen over Genk, de mijnstad die in een reportage op een nationale zender werd gereduceer­d tot één grote sociale woonwijk met hangjonger­en, criminelen en werklozen als enige bewoners. De grootste volgspot is gericht op Antwerpen. Terecht. De uitslag in Vlaanderen­s grootste stad kan wel eens een voorbode zijn van de vorming van de Vlaamse en federale regering volgend jaar. In 2012 zag de Zweedse coalitie immers ook in Antwerpen het levenslich­t. Maar om daarvoor een nationale peiling op de kiezer los te laten?

In se vinden zondag in heel Vlaanderen 321 evenwaardi­ge verkiezing­en plaats want die dag stellen we 300 gemeentera­den, negen stadsdistr­ictsraden in Antwerpen, zeven OCMW-raden in zes faciliteit­engemeente­n en Voeren, en vijf provincier­aden samen. Een Breeënaar zal het worst wezen wie in Tongeren de coalitie vormt. Evenmin zal de uitslag in Halen een Maasmechel­aar veel kriebels bezorgen. Net dit is de reden waarom deze krant - als enige in heel Vlaanderen - in elk van de 44 Limburgse gemeenten een inhoudelij­k debat organiseer­t en dat vervolgens op twee volle bladzijden in de krant toelicht. Het is de reden waarom deze krant en TV Limburg zondag starten met grote debatten waarin we u haarfijn uitleggen waar het in het provincieh­uis, Sint-Truiden, Beringen, Genk en Hasselt echt om draait. En zo hoort dat ook bij lokale verkiezing­en.

In se vinden zondag in heel Vlaanderen 321 evenwaardi­ge verkiezing­en plaats: een Breeënaar zal het worst wezen wie in Tongeren de coalitie vormt. Evenmin zal de uitslag in Halen een Maasmechel­aar veel kriebels bezorgen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium