Het Belang van Limburg

WAT JE MOET WETEN OVER LECLERC

-

Piepjong

Leclerc (20) is de tweede jongste Ferraririj­der uit de geschieden­is, na Ricardo Rodriguez, en de jongste in 57 jaar.

Rivaal van Verstappen

Leclerc is 16 dagen jonger dan jaargenoot Max Verstappen. In de karting waren de twee aartsrival­en. Verstappen trok doorgaans aan het langste eind en debuteerde ook drie jaar eerder in de F1. Het pad van Leclerc liep via twee titels in de GP3 en de F2.

Monegask van geboorte

Hoe vaak is Leclerc al ten onrechte beschouwd als een Fransman? Geregeld wordt hij nog gerekend tot de nieuwe lichting Fransen, samen met Esteban Ocon en Pierre Gasly. “Ik ben een geboren en getogen Monegask, en als ik geen Monegask was, zou ik eerder een Italiaan dan een Fransman zijn. Mijn beste vrienden zijn Italianen.”

Vriend van Jules Bianchi

Leclerc is onlosmakel­ijk verbonden met Jules Bianchi, die zijn coach, mentor en vriend was. Bianchi - een vriend van vader Hervé Leclerc - stelde de kleine Charles voor aan zijn manager Nicolas Todt, die vervolgens zijn carrière financierd­e en hem naar de Ferrari Academy loodste. Bianchi was eigenlijk zélf voorbestem­d om Ferraririj­der te worden, maar verongeluk­te in 2014 in Suzuka. “Dit wordt uiteraard een moeilijk weekend voor mij. Ik was hier nog nooit geweest en de wandeling over het circuit was heel emotioneel”, zei Leclerc donderdag. “Jules heeft me enorm geholpen, meer dan met het racen alleen. Hij was een deel van mijn familie.”

Twee jaar na Bianchi verloor Leclerc ook vader Hervé. “Dat zijn de twee mensen die het meest voor mij betekend hebben. Volgend jaar ga ik ze allebei eren in mijn helmdesign.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium