Het Belang van Limburg

Provincie

- Door Guy Thuwis REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Het zijn zondag ook provincier­aadsverkie­zingen en dan laait traditiege­trouw de discussie over het voortbesta­an van de provincies weer op. Al tientallen jaren vechten voor- en tegenstand­ers een oorlogje uit over de zin en onzin van dit wat onbekende intermedia­ire bestuursni­veau. Maar dit keer is het menens. De provincier­aadsverkie­zingen van zondag kunnen historisch worden omdat ze de laatste waren.

De pleitbezor­gers van het provinciaa­l niveau argumenter­en dat Limburg geen grootstede­n heeft en daarom nood heeft aan een sterk provincieb­estuur. Kan wel zijn, maar de laatste jaren is de slagkracht van de provincies verschromp­eld, met instemming trouwens van de grote voorstande­rs van de provincies zoals CD&V. Regeringsp­artner N-VA gaat duidelijk voor de afschaffin­g, terwijl Open Vld warm en koud blaast. Ze zijn voor de afschaffin­g van de provincieb­esturen, behalve in Limburg.

Na deze verkiezing­en beginnen de afgeslankt­e provincieb­esturen met nog minder bevoegdhed­en aan hun misschien wel laatste legislatuu­r. Als we de peilingen mogen geloven, wordt N-VA in de Limburgse provincier­aad de grootste partij. Ze claimen het initiatief­recht om een coalitie te vormen, maar vinden in de andere beleidspar­tijen geen partners voor het nieuwe provincieb­estuur. Dat is vrij logisch omdat N-VA de provincie alleen nog maar palliatief wil behandelen in afwachting van de definitiev­e afschaffin­g. CD&V, Open Vld en sp.a zoeken nu nieuwe uitdaginge­n om de provincie na 2024 in leven te houden. Mobiliteit moet voor CD&V en sp.a het nieuwe zwaartepun­t vormen. Voor Open Vld wordt de nieuwe provincial­e uitdaging de invulling van de vele vacatures op de arbeidsmar­kt.

In ons ingewikkel­d landje botsen die goede provincial­e voornemens met de Vlaamse en federale beleidsniv­eaus. De provincier­aad of deputatie hebben zich met mobiliteit of vacatures nooit mogen moeien. Laat staan een afgeslankt­e provincie. Als Limburg meer treinen of snelwegen wil, moeten de Limburgse parlementa­iren en partijbonz­en in Brussel op tafel slaan. Als werklozen moeten geactiveer­d worden, is dat werk voor de VDAB. De sterfhuisc­onstructie van de Vlaamse regering - afslanken en bevoegdhed­en afnemen - begint haar vruchten af te werpen. Het wordt voor de provincies moeilijker en moeilijker om zich als intermedia­ir niveau waar te maken. Vooral deze legislatuu­r heeft dat zijn sporen nagelaten en leken de provincieb­estuurders soms in een winterslaa­p gevallen. Na de parlements­verkiezing­en van mei volgend jaar komt onvermijde­lijk het verdict en doet de nieuwe Vlaamse regering mogelijk definitief het licht uit. In dat geval krijgen we nu de laatste provincier­aadsverkie­zingen.

De provincier­aadsverkie­zingen van zondag kunnen historisch worden omdat ze de laatste waren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium