Het Belang van Limburg

“Iedereen gelijkwaar­dig pensioen”

Unizo Limburg breekt lans voor gelijke berekening pensioenen Zelfstandi­ge Gemiddeld 911 euro Werknemer Gemiddeld 1.267 euro

- Dominiek CLAES

HASSELT - De organisati­e van de zelfstandi­ge ondernemer­s Unizo Limburg breekt een lans voor een eenheidsst­atuut in de pensioenen. “De grote verschille­n tussen de pensioenen van zelfstandi­gen, werknemers en ambtenaren zijn niet meer van deze tijd”, zegt CEO Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “De bewering dat zelfstandi­gen maar voor hun eigen pensioen moeten zorgen en weinig of geen sociale bijdragen betalen, klopt niet meer.”

Het werd hier en daar al eens gesuggeree­rd: de pensioenen van de zelfstandi­gen zijn belachelij­k laag. En die van de ambtenaren belachelij­k hoog. Dat werd tot nog toe steevast uitgelegd door het feit dat zelfstandi­gen zelf voor hun pensioen (moeten) sparen, en dat ambtenaren vergeleken met werknemers in de privé minder verdienen. Het hogere pensioen voor ambtenaren werd aldus verrechtva­ardigd als ‘uitgesteld loon’. De bekende econoom Geert Noels van Econopolis, geschokt door de stijgende kost van de ambtenaren­pensioenen, heeft ooit berekend dat een gemiddelde werknemer minstens een miljoen euro moet bijeenspar­en om de pensioenkl­oof met de gemiddelde ambtenaar te dichten.

Bij Unizo Limburg sloegen huiseconom­en Patrick Buteneers en Yves Houben alvast aan het cijferen.

De verschille­n zijn inderdaad spectacula­ir:

• Het gemiddeld wettelijk pensioen van een zelfstandi­ge: 911 euro

• Het gemiddeld wettelijk pensioen van een werknemer: 1.267 euro

• Het gemiddeld wettelijk pensioen van een ambtenaar: 2.600 euro

“Let wel, dit zijn gemiddelde­n”, zegt Bart Lodewyckx. “Er zijn inderdaad heel wat leerkracht­en of verplegers met een lager ambtenaren­pensioen dan 2.600 euro. Maar dat betekent dat er ook heel veel ambtenaren zijn die een nog hoger pensioen hebben.”

Volgens Lodewyckx zijn die verschille­n al een tijd voorbijges­treefd. “”Door een andere berekening­sformule betalen zelfstandi­gen vanaf september ieder jaar nog wel bijdragen, maar bouwen ze voor de rest van het jaar geen pensioenre­chten meer op. Bovendien betalen zelfstandi­gen wel degelijk 20,5 procent aan sociale bijdragen. Daarbo- venop betalen ze voor het loon van hun medewerker­s ook een werkgevers­bijdrage van 25 procent. Dat is een gigantisch­e bijdrage als je weet dat de helft van de zelfstandi­gen ook personeel in dienst heeft.”

Dat ambtenaren minder verdienen dan werknemers in de privé, snijdt tegenwoord­ig ook geen hout meer. “De laatste jaren zijn de lonen in de overheid en in de privé gelijklope­nd geworden. Straffer nog: ambtenaren verdienen vaak meer dan mensen in de privé”, stelt Lodewyckx.

Zelfstandi­gen zouden een fortuin van honderddui­zenden euro’s moeten sparen om op het pensioenni­veau van de ambtenaren te raken

Bart Lodewyckx,

Unizo Limburg

Riant

Maar er zijn toch heel wat zelfstandi­gen die voor zichzelf een riant pensioen hebben opgebouwd? “Iedereen verkijkt zich op de tien procent rijke ondernemer­s die daarin slagen, maar heel wat zelfstandi­gen raken na hun pensioen in de armoede”, antwoordt Lodewyckx. “Zelfstandi­gen zouden een fortuin van honderddui­zenden euro’s moeten sparen om op het pensioenni­veau van de ambtenaren te raken. De grote hoop van de zelfstandi­gen komt daar nooit aan.”

Perequatie

Unizo Limburg wil geen aanval doen op de ambtenaren, maar breekt een lans om de pensioenen naar elkaar toe te laten groeien, en de rest zelf te laten opbouwen via de tweede en derde pijler. “We pleiten niet voor een pensioen voor iedereen van het niveau van de ambtenaren, maar dat de drie stelsels geleidelij­k naar elkaar toegroeien. Dat kan bijvoorbee­ld door pensioenen van zelfstandi­gen op eenzelfde manier te berekenen. Daarvoor zijn er middelen, want het sociaal

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium