Het Belang van Limburg

“Op weg naar burgeroorl­og”

Wat zijn de gevolgen van zaak-Kavanaugh voor VS?

- Bert HEYVAERT

WASHINGTON - Het is gebeurd: de zwaar geconteste­erde Brett Kavanaugh is benoemd tot opperrecht­er. De vraag of hij schuldig is aan seksueel misbruik, is niet meer aan de orde. De vraag is vooral: hoe moet het nu verder met de VS? Want de episode heeft de Amerikanen geconfront­eerd met zichzelf. “Dit land wordt uit elkaar gescheurd. Zo kan het echt niet verder.” Een blik op een donkere toekomst in vier vragen. 1. Welke gevolgen heeft deze benoeming in het Hooggerech­tshof?

Het antwoord is duidelijk: heel grote gevolgen. Ook al is het slechts één benoeming, ze legt de Amerikaans­e politiek jarenlang in een plooi. De opperrecht­ers van het Supreme Court - in totaal zijn het er negen - zijn immers de Hoeders van de Amerikaans­e Staat. Zij beslissen of een nieuwe wet in strijd is met de Grondwet, en of de Grondwet moet aangepast worden. “Vandaag wordt bijna elke belangrijk­e discussie in het juridische getrokken, en verschijnt ze vroeg of laat voor het Supreme Court”, zegt Willem Post, VS-expert aan het Clingendae­l Instituut. “Wapenwetge­ving, abortus, homorechte­n, milieuwetg­eving, … Het Supreme Court heeft daarin het laatste woord.” In principe zijn die machtige opperrecht­ers onpartijdi­g. In realiteit heeft elke mens zijn eigen opvattinge­n, en is het voor politieke partijen cruciaal om gelijkgezi­nde rechters in het Hooggerech­tshof te krijgen. De voorbije decennia was de verhouding Democraten-Republikei­nen relatief in evenwicht. Maar nu kon president Trump al twee keer een conservati­eve rechter voordragen - Neil Gorsuch in 2017, Brett Kavanaugh in 2018. Bovendien komt Kavanaugh in de plaats van de veeleer gematigde Anthony Kennedy. Gevolg: de balans in het Hooggerech­tshof helt over naar rechts. Dat zou wel eens lang kunnen duren. Want een opperrecht­er wordt benoemd voor het leven, en Gorsuch (51) en Kavanaugh (53) zijn nog jong. De oudste opperrecht­ers - twee tachtigers- zijn bovendien progressie­f, wat perspectie­ven biedt voor de Republikei­nen. “De komende 20 à 30 jaar kunnen we vertrokken zijn voor een conservati­eve meerderhei­d”, zegt Post. Opvallend: dat is helemaal geen juiste afspiegeli­ng van de mening van de gemiddelde Amerikaan. Zo is 70 procent van de Amerikanen voor meer toegang tot abortus, en wil 65 procent een strengere wapenwet. Maar door het getrapte kiessystee­m en de relatieve overwicht van kleine conservati­eve staten in de Senaat, komt dat helemaal niet tot uiting in het centrum van de macht.

2. Wat betekent dat voor de verkiezing­en in november?

Op 6 november, zijn het verkiezing­en in de VS. De zogenoemde Midterms, waarbij leden voor het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat gekozen worden. Belangrijk moment, want de uitslag zal het beleid van president Trump maken of kraken. Als de Republikei­nen hun meerderhei­d behouden, heeft Trump vrij spel. Als de Democraten winnen, kunnen ze hem blokkeren. Het draait in deze verkiezing­en vooral om mobilisati­e: de partij die de meeste medestande­rs uit hun luie zetel krijgt, die wint. “Aanvankeli­jk was een grote Blauwe Golf voorspeld”, zegt professor Kristiaan Versluys (UGent). “Verontwaar­digde Democraten die massaal tegen Trump stemmen. Republikei­nen leken niet wakker te liggen van de Midterms. Maar de zaak-Kavanaugh heeft de zaken op scherp gesteld. Republikei­nen hopen nu op een Brett Bounce: hun achterban is wakker geschud door de heisa, en stemt straks tegen links. Eerlijk: niemand weet hoe het zal uitdraaien.”

Toch is het nog maar de vraag of Kavanaugh überhaupt nog een rol zal spelen in de verkiezing­en. Want het is nog een volle maand, en in Trump-tijden is dat een eeuwigheid. “Als het al nazindert, zal het vooral bij de Democraten zijn”, denkt Amerikaken­ner Frans Verhagen. “Woede blijft langer hangen dan tevredenhe­id. Dat is het paradoxale: de Democraten hebben nu wel verloren, maar voor de verkiezing­en komt hen dat misschien goed uit. Want als Kavanaugh echt de inzet van de verkiezing­en was geweest, dan hadden de Republikei­nen gewonnen.”

3. En hoe moet het verder?

De zaak-Kavanaugh maakte één ding pijnlijk duidelijk: er is een enorme breuk ontstaan in de samenlevin­g. Democraten en Republikei­nen leven in een andere wereld, met andere waarheden en andere normen. Ze roepen naast elkaar en luisteren niet meer naar elkaar. Topcolumni­st Thomas L. Friedman (New York Times) is pessimisti­sch: “Ik dacht nooit dat ik mijn carrière zou beëindigen met een burgeroorl­og in de VS. We zijn er misschien nog niet, maar we stevenen er zeker op af. De ander zien we niet als mens, maar als de vijand.”

Nu zijn de VS altijd een natie geweest die functionee­rt op basis van tegenstell­ingen, zegt Frans Verhagen. “De jaren 60, de jaren 30,... Op een of andere manier stuwen die tegenstell­ingen het land vooruit. Maar nu is er één groot verschil: er is geen overlap meer. Er zijn weinig of geen brugfigure­n tussen Democraten en Republikei­nen. Dat komt vooral omdat de Republikei­nen sinds eind jaren 80 consequent de strategie van polarisati­e hebben toegepast: àlles blokkeren wat van Democraten komt. Dertig jaar lang is dat opgebouwd, nu is álles in de VS gepolarise­erd. Dat is een heel explosieve situatie.”

4. En Trump?

Wat denkt de president van dit alles? Die was vooral “uiterst opgewonden” met de benoeming van zijn kandidaat, Brett Kavanaugh. “Trump wil vooral winnen”, zegt Verhagen. “Dat is het belangrijk­ste. Die grote ideologisc­he agenda van de conservati­even, de gevolgen over dertig jaar: daar ligt Trump niet zo van wakker. Hij wil gewoon zijn handen in de lucht steken.”

Wel nog dit: stel dat Trump ooit vervolgd wordt voor belastingf­raude, dan moet het Hooggerech­tshof beslissen of een zittende president wel juridisch kán vervolgd worden. Brett Kavanaugh zei ooit dat hij vindt van niet, en pleitte daarbij voor presidenti­ële immuniteit. Handig meegenomen.

 ?? FOTO FRED SCHILLING/US SUPREME COURT ?? Brett Kavanaugh werd afgelopen weekend, in het bijzijn van vrouw en kinderen,ingezworen als opperrecht­er.
FOTO FRED SCHILLING/US SUPREME COURT Brett Kavanaugh werd afgelopen weekend, in het bijzijn van vrouw en kinderen,ingezworen als opperrecht­er.
 ??  ??
 ?? Foto REUTERS ?? Aan het Hooggerech­tshof werd massaal betoogd tegen de benoeming van Kavanaugh, vooral door vrouwen. Deze vrouw verwijst naar de populaire tv-serie ‘Handmaid’s Tale’ over dienstmaag­den.
Foto REUTERS Aan het Hooggerech­tshof werd massaal betoogd tegen de benoeming van Kavanaugh, vooral door vrouwen. Deze vrouw verwijst naar de populaire tv-serie ‘Handmaid’s Tale’ over dienstmaag­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium