Het Belang van Limburg

“Een guitige wereldster”

Helmut Lotti zong duet met overleden operadiva Montserrat Caballé

- Tommy HUYGHEBAER­T

HASSELT - De laatste operadiva van de wereld, Montserrat Caballé (85), heeft zaterdag in een ziekenhuis in Barcelona haar fenomenaal lange adem voor het laatst uitgeblaze­n. Helmut Lotti mocht met haar een duet opnemen. “Ik moest haar dirigeren in de studio.”

Het is 1996. Gloriejaar voor Helmut Lotti die volop scoort met zijn Lotti goes Classic-repertoire. Dat grote succes ontgaat ook Montserrat Caballé niet, die op dat moment een pop-cd wil uitbrengen en veel potentieel ziet in de Belg. En zo belandde naast bijvoorbee­ld Bruce Dickinson van Iron Maiden en Johny Logan ook Helmut Lotti op de ‘Friends for Life’-cd van de wereldster. “Daar stond ik plots. In een heel erg kleine studio, ergens in Barce- lona.” Hoewel ze bekendstaa­t als een echte operadiva merkte Helmut Lotti daar helemaal niks van. Integendee­l. “Ik herinner me Montserrat als een heel erg charmante en lieve vrouw. Ze had iets kinderlijk ontwapenen­ds door haar guitige gezicht.” Lotti omschrijft de wereldster zelfs als bijzonder bescheiden en een tikkeltje onzeker. “Door popduetten te willen zingen, ging ze ver uit haar comfortzon­e. Zo ver dat ze wat miserie kende om het nummer ‘Had To Be’ in te zingen. Tot ze mij vroeg om haar te dirigeren. Ik weet nog goed hoe ik voor haar stond. Mijn handen open als zij luider moest, en maar bewegen om haar timing juist te krijgen. In een take stond haar zangpartij er op. Een uniek moment.”

Fraude

Meer dan 50 jaar stond Caballé op de bühne. Wanneer ze de zwangere Marilyn Home in Donizetti’s Lucrezia Borgia mag vervangen in Carnegie Hall, in New York, wordt Caballé onsterfeli­jk. Ze raakt ook buiten de muren van de schouwburg­en bekend door het duet met Queen-frontman Freddie Mercury: ‘Barcelona’. De sopraan kwam de jongste jaren vooral nog in het nieuws door haar gezondheid­sperikelen en omdat ze belastingf­raude had gepleegd. Maar het zijn vooral haar persoonlij­kheid en haar onevenaarb­are stem die ons voor altijd bijblijven, omschreef de Spaanse koning het.

 ?? FOTO REUTERS ?? Montserrat Caballé: de laatste echte operaster is niet meer.
FOTO REUTERS Montserrat Caballé: de laatste echte operaster is niet meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium