Het Belang van Limburg

Extremisme en opportunis­me

- Noël Slangen

Toch wel even schrikken, als je op het internet een stemtest doet en je komt uit bij Vlaams Belang. VB-voorzitter Tom Van Grieken nodigde mij via Twitter prompt uit op hun gezinsdag in Plopsaland. Andere stemtesten stelden mij gerust, al was de uitkomst telkens iets anders. Op gemeenteli­jk vlak kunnen extreme partijen best goede ideeën hebben. Toch stellen N-VA, CD&V en Open Vld dat zij onder geen beding met Vlaams Belang of PVDA willen besturen. Ze hebben daar niet eens een cordon sanitaire voor nodig. Ondemocrat­isch is dat niet, want democratie betekent gewoon een meerderhei­d vormen.

Extremisti­sche partijen uitsluiten zou eigenlijk vanzelfspr­ekend moeten zijn. Hun gemeenteli­jke voorstelle­n kunnen goed zijn, maar het fundament van deze partijen is dat niet. Na een kortstondi­ge poging om ‘fatsoenlij­k rechts’ te worden, is Vlaams Belang vandaag onmiskenba­ar een partij die – om de woorden van Gerolf Annemans te citeren – terug ‘vuil’ wil zijn. Dat betekent voortbouwe­n op angst en haat, en de ontkenning van de gelijkwaar­digheid van mensen. De ideologie van PVDA gelooft dan weer enkel in verkiezing­en op weg naar een éénpartije­nsysteem. Een partij waar plaats is voor mensen die dwepen met dictaturen als Cuba, NoordKorea en Venezuela, kan niet democratis­ch zijn. Geen toeval dat de teksten van het door hen in Brussel mee georganise­erde ‘Internatio­naal Communisti­sch Seminarie’ uit 2012 intussen van het internet verdwenen zijn. Als PVDA ondubbelzi­nnig afstand zou nemen van de communisti­sche internatio­nale en haar ideologie, kan zij een democratis­ch links alternatie­f zijn. Vandaag is ze dat niet.

Bij beide partijen zijn heel wat mensen actief die het goed voor hebben met de samenlevin­g. Deze partijen afwijzen, mag daarom niet zeggen dat deze mensen voor eeuwig de rug toegekeerd moeten worden. Wie oprecht afstand neemt van extremisme, moet zich elders kunnen engageren. Om te vermijden dat dit ‘om de schijn’ zou gebeuren is een grondige overgangsp­eriode aangewezen. De kartellijs­t Voluit in Beringen is daarvan geen goed voorbeeld. De liberalen van Open Vld, die historisch zwak staan in Beringen, hebben er een lijst gevormd met als lijsttrekk­er voormalig Vlaams Belang-kopstuk Bert Schoofs. Tot bij de laatste verkiezing­en, toen hij niet herkozen werd, was hij er nog parlements­lid en lid van het nationaal partijbest­uur. Schoofs is een getalentee­rd man, maar deze snelle switch is niet geloofwaar­dig. Hier had meer tijd overheen moeten gaan. Partijen die vandaag principiee­l zijn in de afwijzing van extremiste­n, zijn dat blijkbaar veel minder als een opportunit­eit zich aandient.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium