Het Belang van Limburg

Brand in garage vernielt pas gerenoveer­d huis

Onduidelij­kheid over oorzaak

- Zahra BOUFKER

In de garage van een woning in de Martelaren­straat in Leopoldsbu­rg is zondagocht­end omstreeks zes uur brand uitgebroke­n. Niemand raakte gewond, maar de rook- en waterschad­e is aanzienlij­k. “De oorzaak is wellicht een frietketel die vuur heeft gevat”, klinkt het bij de politie Kempenland. “Maar wie heeft binnen dan de muren bekrast?” vraagt de huurster zich af.

Overburen Vanessa Geypen en haar man Jan Faes werden zondagmorg­en opgeschrik­t. “Ik hoorde lawaai en ging kijken”, zegt Vanessa. “We zagen dat er tegenover ons brand was in de garage. De buren rechts en links hebben de hulpdienst­en verwittigd, die snel ter plaatse waren. Maar niemand kon de nieuwe huurders bereiken.”

“Tussen de verbrande spullen vonden we uiteindeli­jk een naam en adres”, zegt Jan Faes. “Rond de middag zijn we tot daar gereden en hebben we hen op de hoogte gebracht. Op dat moment wist onze toekomstig­e buurvrouw, een alleenstaa­nde mama met twee zonen, nog niets van een brand en ze is meteen gaan kijken.”

Fijne buren

Semiha Dilekci is erg aangedaan. “Ik begrijp er niets van”, zegt ze. “Ik heb tien jaar gewacht om deze sociale woning te kunnen huren, en nu dit... Ik heb de jongste twee maanden het huis volledig gerenoveer­d, samen met mijn twee zonen. Ik ben wel erg blij dat ik fijne buren heb. Zij hebben zoveel voor mij gedaan vandaag. Alles was bijna in orde. Behalve de garagepoor­t, die ging de Kantonale Bouwmaatsc­happij nog repareren. Vandaag (zondag, nvdr.) ging ik nog twee balkjes boven het venster schilderen en grote kuis houden zodat we al onze spullen konden uitladen. Die zijn nu allemaal verbrand.”

Semiha weet niet hoe de brand is kunnen ontstaan. “Ik vraag mij af wie de muren van de living en van de slaapkamer­s heeft beschadigd. Op de muur in de living staat ‘XB’ en boven in de slaapkamer heeft iemand in de pas geverfde muren met een scherp voorwerp gekrast. Het lijkt wel een spookhuis”, aldus Dilekci.

De garage, de keuken en de living hebben zware schade opgelopen. In heel het huis is er grote rook- en roetschade.

Ik heb tien jaar gewacht om deze sociale woning te kunnen huren, en nu dit...

Semiha DILEKCI

 ??  ??
 ?? FOTO ZB ?? Semiha Dilekci begrijpt er niets van: “Ik vraag mij af wie de muren van de living en van de slaapkamer­s heeft beschadigd.”
FOTO ZB Semiha Dilekci begrijpt er niets van: “Ik vraag mij af wie de muren van de living en van de slaapkamer­s heeft beschadigd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium