Het Belang van Limburg

Kanaries sluipen de top zes binnen

STVV 3 MOESKROEN 1

- Gunter SCHOOFS/Sven CLAES

STVV kreeg zaterdag rode lantaarn Moeskroen - dat de match eindigde met negen man - pas in de slotfase helemaal op de knieën. De mannen van Marc Brys kregen twee terechte strafschop­pen toegekend, faalden niet vanop de stip en lieten zowaar een 13 op 15 optekenen, goed voor een stek in de top zes. “De match op zo’n manier eindigen als je pas vader geworden bent, is fantastisc­h”, lachte Daichi Kamada, de Japanner die voor het eerst startte en al zijn derde goal van het seizoen binnen legde.

Moeizaam maar zeker raken de tribunes op Stayen beter gevuld. Even moeizaam kreeg STVV de hekkenslui­ter zaterdag op de knieën. Met dank aan Kenny Steppe die voor de rust al de meubelen redde. En met dank aan Franck Boya, die met garnalenve­rstand handelde en de bezoekers te lang met een numerieke minderheid aan de slag zette. Maar makkelijke­r werd het door die uitsluitin­g niet. Gelukkig besefte STVV dat wel, het had een week eerder hetzelfde aan de hand in Anderlecht, dat ook geen raad wist met tien STVV’ers. Marc Brys bleef zijn manschappe­n aanmanen tot geduldig wachten op die kansen die er uiteindeli­jk wel kwamen. Succes volgde. “Dit was een lepe tegenstand­er”, slaakte Daichi Kamada een zucht van opluchting. “Niet dat we Moeskroen hadden onderschat. Ze speelden toch erg defensief vond ik en prikten dan snel tegen. Daar hadden we al in de beginfase veel moeite mee. Maar we wisten dat onze momenten er na de rust wel zouden komen. Zelf startte ik voor het eerst en het was wat zoeken naast Roman Bezus. Die zocht veeleer diepgang richting Boli. We maakten eigenlijk allebei te veel verkeerde keuzes.” Kamada kreeg net als Bezus veel schoppen, Boya pakte snel zijn tweede geel tegen de Japanner, die in de slotfase ook Dussenne nog een tweede geel aan de laars lapte. “Een duidelijke overtredin­g. Ik wist meteen dat hij prijs had toen de scheidsrec­hter contact zocht met de VAR. Ik wilde dolgraag die tweede strafschop nemen, het mocht van Botaka. Een mooi gebaar van onze kapitein.”

FaceTime

Kamada werd de dag voor de wedstrijd namelijk vader van een zoontje, zijn vrouw beviel in Japan. “Ik heb mijn kindje nog alleen maar gezien via FaceTime op mijn iPhone. Zondag reis ik af naar mijn thuisland. Een beetje onwennig, want ik ben keislecht met baby’s, vermoed ik. We hebben zelfs nog geen naam, dus ik heb nu een andere zorg dan het voetbal. Het gaat heel vreemd zijn om een baby in mijn armen te dragen. (schatert) Maar wie weet valt het zo goed mee dat ik niet meer terug kom naar België. Hoewel: ik zal mijn ploegmaats nog moeten trakteren, zeker?”

Boli scoort eindelijk

Dé man wiens naam druk gescandeer­d werd door de supporters, was Yohan Boli. Heel Stayen – op een dozijn bezoekende fans na – was blij dat de spits eindelijk nog eens een keer de weg naar de netten vond. Tot jolijt ook van Marc Brys, die Boli bedankte met een applauswis­sel en een hartstocht­elijke knuffel aan de zijlijn. “Ben je eigenlijk wel zeker dat ik het was die scoorde en niet Teixeira? Yes!”, lachte Boli. “Ik dacht even dat de goal misschien toch op de naam van Tex zou komen. Het werd hoog tijd dat ik nog eens scoorde. Het was van op Standard geleden. Maar ik weet zeker dat dit niet meteen de laatste keer was. Ik hoop dit seizoen nog veel op de juiste plaats te staan. Deze zege biedt natuurlijk perspectie­ven voor de volgende wedstrijde­n. Het is fijn dat de trainer veel vertrouwen in mij stelt, maar dat doet hij bij iedereen. Ook met T2 Charaï heb ik een innige band, vandaar dat ik naar hem liep bij die treffer. Wij weten ook niet waar dit verhaal voor STVV zal eindigen. We zullen het pas op het einde weten. Laat ons nu geen stappen overslaan en te ver vooruit kijken. ”

Ik heb mijn kindje nog alleen maar gezien via FaceTime. Het gaat vreemd zijn om een baby in mijn armen te hebben kersverse papa Daichi KAMADA

STVV

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium