Het Belang van Limburg

Van team-in-de-steigers naar titelkandi­daat

ROUCHES PAKKEN VOLLE BUIT NA INDRUKWEKK­ENDE PRESTATIE

- Thomas STANDAERT

Onze welgemeend­e felicitati­es aan Standard Luik. Niet alleen voor de 120e verjaardag van de Luikse voetbaltro­ts maar vooral het geweldige voetbal dat het team van Michel Preud’homme gisteren op de mat toverde tegen Club Brugge. Van team-in-de-steigers naar titelkandi­daat in slechts 90 minuten: het kan. Zeker met de volgende vier toppers in huis.

RAZVAN MARIN

Wat een wedstrijd van Razvan Marin. Samen met zijn luitenant Cimirot speelde de kleine Roemeen het Brugse middenveld compleet in de vernieling. Vanaken en Vormer waren werkelijk nergens. “Het klikt goed tussen mij en Cimi. Dat hebben we al eerder getoond, maar vandaag kwam het er nog eens extra goed uit. Dit was zonder twijfel onze beste match van het seizoen”, vond Marin. “We voerden perfect uit wat de coach van ons had gevraagd. De sleutel lag bij Vanaken. Die mochten we absoluut níet in de match laten komen.”

Naast zijn verdedigen­de werk was Marin ook in aanvallend opzicht de drijvende kracht bij de Luikenaars. Met een steal en een goede pass – zijn kwaliteite­n in een notendop – zette hij Carcela op weg naar de 1-0. Na de rust mocht hij zelf de wedstrijd beslissen als maker van de 3-1 en tussendoor verstuurde hij ook nog een magistrale voorzet naar Emond. Alsof Gheorghe Hagi, zijn mentor bij Viitorul Constanta in Roemenië, himself in Luik stond te voetballen. “Mijn belangrijk­ste opdracht blijft passes geven en ploegmaats aan kansen helpen. Maar als ik zelf kan scoren ga ik het niet laten. Scoren of assists geven? Ik kan niet kiezen. Dus doe ik het maar allebei.” (lacht)

MOUSSA DJENEPO

Arme Clinton Mata. Op een hoopje gespeeld door een 20-jarig jonkie waar hij enkele maanden geleden wellicht nog nooit van had gehoord. Moussa Djenepo maakte het eerste doelpunt van deze competitie­jaargang en blijft zich sindsdien in de kijker spelen. Met zijn onnavolgba­re, vreemde, slingerend­e dribbels is hij een gesel voor elke tegenstand­er. Dat hij bovendien ook nog eens makkelijk scoort, toonde de Malinees dit seizoen al in de competitie (vier goals) en in de Europa League (twee goals). Je zou van minder een beetje overmoedig kunnen worden. Zijn uitdagende dansje aan de zijlijn in de slotfase was er misschien wat over. Een jeugdzonde van een speelvogel waar ze dit seizoen in Luik nog veel plezier aan kunnen beleven.

MEHDI CARCELA

De grootste artiest aan de boorden van de Maas moest zich gisteren tevredenst­ellen met een rolletje in de schaduw van absolute uitblinker Marin en publieksen­tertainer Djenepo. Maar dat Carcela als geen ander kan voetballen moet hij al lang niet meer bewijzen. Carcela hield zich tegen Club Brugge lang koest, maar bij zijn eerste kans was het wel meteen raak. Genadeloos als een koele killer. Ook na de rust koos hij als een roofdier zijn momenten uit. Eenmaal Carcela aan de bal is, zet het Luikse publiek zich schrap en volgt er meestal gevaar.

PAUL-JOSÉ MPOKU

Ook de grote chou-chou van Sclessin was tegen Club Brugge in zijn element. Als kind van het Luikse huis leek Mpoku gebrand om er een geweldig verjaardag­sfeestje van te maken. Van bij de start jutte Polo als een volleerd volksmenne­r zijn publiek op en zorgde hij mee voor een kolkend sfeertje. “Het publiek was magnifiek”, vond Marin. “We hadden twee rustdagen minder dan Club Brugge na onze Europese match van donderdag, maar in deze omstandigh­eden vergeet je die vermoeidhe­id. Het publiek stuwde ons naar voor.” Het publiek én Mpoku, die als waardige kapitein tot aan zijn wissel de Luikse troepen bleef aanvuren.(thst) STANDARD: Ochoa (6), Cavanda (7), Luyindama (6), Laifis (7), Fai (7), Carcela (7), Cimirot (7), Marin (9), Djenepo (8), Mpoku (8), Emond (7).

CLUB BRUGGE: Letica (6), Mitrovic (6), Mechele (6), Denswil (6), Mata (5), Vormer (5), Vanaken (5), Rits (6), Danjuma (4), Wesley (5), Dennis (4). VERVANGING­EN: 60’ Mata door Vlietinck (5), 66’ Dennis door Schrijvers (6), 81' Vormer door Vossen (-), 83’ Mpoku door Agbo (-), 90’ Emond door Vanheusden (-), 90+4’ Djenepo door Balikwisha (-). DOELPUNTEN: 37’ Carcela 1-0, 62’ Emond 2-0, 67’ Luyindama (og) 2-1, 79’ Marin 3-1.

GELE KAARTEN: 74’ Mechele, 88’ Denswil. TOESCHOUWE­RS: 26.883.

SCHEIDSREC­HTER: Vertenten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium