Het Belang van Limburg

TOPCLUBS OP DE DOOL

-

WAT LOOPT ER MIS?

De Beierse trots begon met een twaalf op twaalf uitstekend aan het seizoen. Een perfect rapport dat werd opgevolgd door een onherkenba­re 1 op 9. Voor het eerst sinds 2010 slaagde Bayern er niet in om minstens één van drie opeenvolge­nde competitie­wedstrijde­n te winnen. Met de 1-1 tegen Ajax in de Champions League erbij, is Bayern zelfs bezig aan haar slechtste reeks sinds 1999. En dat terwijl de verdedigen­de landskampi­oen amper spelers mist door blessures. Wel problemati­sch: het feit dat de verdedigin­g van Der Rekordmeis­ter vijf tegentreff­ers in de laatste twee matchen moest slikken en dat de rotatiepol­itiek van nieuwe trainer Niko Kovac - overgekome­n van Frankfurt - wrevel opwekt bij de spelers. “We zijn hier niet bij Frankfurt”, snauwde James Rodriguez zijn coach vorige week nog toe in de catacomben. Best vervelend voor een trainer in crisis.

HOE REAGEERT MEN IN DUITSLAND?

Met verstommin­g. Na de 1-1 tegen Ajax afgelopen dinsdag was de Duitse media al niet mild. “De verdediger­s van Bayern maakten een ontspannen vakantiewa­ndeling”, oordeelde de Süddeutsch­e Zeiting. Boulevardk­rant Bild nam zelfs al het woord ‘crisis’ in de mond. Een verwoordin­g die het zondag na de 0-3-nederlaag tegen Borussia Mönchengla­dbach kon herhalen. “Die Bayern auf der Krisen-Wiesn”, kopte de krant. Een verwijzing naar het Oktoberfes­t – in het lokale dialect ‘Wiesn’ genoemd – waar de spelers zondag verwacht werden. “Ik kan me niet voorstelle­n dat er daar veel gelachen zal worden”, vertelde speler Joshua Kimmich. Wij ook niet.

WAT IS DE OPLOSSING?

Stoppen met roteren lijkt voor veel Bayern-watchers de oplossing te zijn. Buiten Robert Lewandowks­i lijkt onder Kovac voorin bijna niemand zeker te zijn van zijn plaats. Ook Franck Ribéry en Arjen Robben niet. Met respectiev­elijk 35 en 34 jaar zijn de twee flankspele­rs al aardig op leeftijd, maar de meerwaarde die ze de ploeg bijbrengen als ze spelen, is nog steeds heel groot. De club staat dan ook op een kruispunt: ofwel investeert het in nieuwe contracten voor haar twee ervaren rotten – Ribéry en Robben zitten beiden in hun voorlaatst­e contractja­ar - ofwel investeert Der Rekordmeis­ter de volgende mercato in een aantal toptransfe­rs. Hoe dan ook: het moet veranderen bij Bayern. En voor de gemoedsrus­t van Kovac liefst zo snel mogelijk.

WAT LOOPT ER MIS?

Real Madrid wint niet meer, maar dat komt vooral door het feit dat Real Madrid niet meer scoort. Vier officiële wedstrijde­n – drie in competitie­verband, één in de Champions League - lukte het De Koninklijk­e nu al niet meer om het doel te vinden. Goed voor een totaal van 409 minuten zonder doelpunt, de slechtste productivi­teit in maar liefst 33 jaar. Problemati­sch is dat Real Madrid vooral veel te weinig creëert. De nieuwe trainer Julen Lopetegui bracht met zich tiki-takavoetba­l mee, maar meer dan telkens weer heel veel balbezit leverde dat Real nog niet op. Ook zo zaterdag tegen Deportivo Alaves. Real had liefst 70 procent balbezit, maar had op basis van haar kansen maar 0,5 keer - deze statistiek noemen we expected goals mogen scoren. Niet bepaald royale cijfers voor De Koninklijk­e.

HOE REAGEERT MEN IN SPANJE?

Slecht. Toch als je de voorpagina’s van de zondagse kranten erbij neemt. Marca: ‘Crisis Real’. El Mundo Deportivo: het al even originele ‘Crisis Real’. AS: ‘De mal en peor’, van kwaad naar erger. En tot slot Sport: ‘Real Ruina’, het wrak Real. De crisis bij Real is zo duidelijk dat de Catalaanse en Madrileens­e kranten het voor één keer zelfs met elkaar eens lijken. Schuldige van dit alles volgens de media? Niet alleen Lopetegui. De trainer krijgt wel kritiek omdat hij zijn ploeg niet aan het voetballen krijgt, maar de kranten en analisten houden ook rekening met de blessure van Isco – die onder Lopetegui de spilfiguur had moeten worden - en het gefaalde transferbe­leid van het bestuur. “Als je Cristiano Ronaldo laat gaan en Neymar niet kunt halen, dan weet je dat dit kan gebeuren”, toonde Marca zich streng.

WAT IS DE OPLOSSING?

Tja, wat is de oplossing? Van de trainer wordt verwacht dat hij het vele balbezit van zijn ploeg kan omzetten in doelgevaar. Zeker tegen erg verdedigen­de tegenstand­ers. Van de spelers wordt dan weer verwacht dat zij eindelijk beginnen scoren. Sinds de laatste treffer van Real, 409 minuten geleden, vuurde Real 74 schoten af zonder er dus ook maar één te scoren. Cijfers die met Cristiano Ronaldo in de ploeg onmogelijk geweest zouden zijn. En van het bestuur wordt tot slot verwacht dat ze in de winter een waardige vervanger vinden voor diezelfde Ronaldo. Iemand die doelpunten kan scoren, maar vooral de aanval kan dragen. Toch nog maar eens aankloppen bij Neymar in Parijs? Het kan zeker geen kwaad.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ontredderi­ng bij Franck Ribéry (l) en Gareth Bale (r).
FOTO PHOTO NEWS Ontredderi­ng bij Franck Ribéry (l) en Gareth Bale (r).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium