Het Belang van Limburg

Mathieu van der Poel wint meteen twee keer

-

Daar is Mathieu van der Poel weer. De Nederlande­r startte zijn veldritsei­zoen iets later dan de rest, maar toonde in zijn eerste twee crossen meteen wie de beste is. Maar al zit hij nog niet aan zijn topconditi­e, alles wijst erop dat het dit veldritsei­zoen toch geen onemanshow wordt zoals vorig jaar. “Ik had geen jetlag, de rest wel. En Wout van Aert zal nog veel verbeteren.”

Mathieu van der Poel won bij zijn rentree in het veld zaterdag zoals verwacht meteen in Meulebeke en zondag in Ronse. Maar zonder overschot. In Ronse trok Wout van Aert zelfs op avontuur met Michael Vanthouren­hout. Van der Poel moest alle zeilen bijzetten om het gat te dichten. “Ik ben daar over mijn toeren gegaan en kon niet genoeg recuperere­n”, zei Van Aert. “Toen Mathieu dan in de finale wegreed, was het noodgedwon­gen koersen voor de tweede plaats. De laatste ronden voelde ik echt de tol van de zware weken.”

Van Aert refereert naar de extrasport­ieve perikelen door zijn contractbr­euk bij Veranda’s WillemsCre­lan waardoor hij zonder fiets, sponsors én licentie naar de States vertrok. Pas vrijdag met de komst van Cibel-Cebon als hoofdspon- sor van zijn eenmanstea­m kwam er een einde aan een woelige periode. “Ik ben nu 24, ik hoop dat ik intussen zo alles al een beetje heb meegemaakt. Het was nu niet dat ik zelf moest bellen naar sponsors en zo, maar door dat tijdsversc­hil zat ik van ’s morgens tot ’s avonds aan de telefoon om te horen hoe alles stond. Is mijn vergunning in orde? Hoe zit het met mijn fietsen en nog duizend andere dingen. Nu in België was dat beter, ook al was het nog een drukke week. Ik heb het gevoel dat ik de laatste weken niet voor mijn sport heb kunnen leven. Als ik dat nu wel kan doen, dan zit er veel progressie in. Ik word niet weggereden door Mathieu en dat is geruststel­lend.”

Wel jetlag, geen Aerts

Dat beseft ook Van der Poel. “Ik ga, zoals vorig jaar, geen 31 keer winnen. Dat was echt wel iets uniek. Al is het natuurlijk wel fijn dat ik twee keer won ondanks het feit dat de supervorm er nog niet is. Ik zit aan 80 procent denk ik, ik heb echt nog competitie nodig.” Van der Poel was door zijn forfait voor de States ook de enige die geen last kon hebben van een jetlag. “Ik weet uit ervaring: zoiets kan in de kleren kruipen. Vergeet ook niet dat Toon Aerts hier niet is. Hij won toch twee keer in Amerika, hij lijkt een stap voorwaarts te hebben gezet.”

 ?? FOTO BELGA ?? Mathieu van der Poel (links) en Wout van Aert.
FOTO BELGA Mathieu van der Poel (links) en Wout van Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium