Het Belang van Limburg

“Hij keek met ogen die om hulp smeekten”

Profwielre­nner Jimmy Duquennoy (23) sterft in de zetel naast zijn vriendin

- Marc KLIFMAN

Hij was wat vermoeid de jongste weken. Maar een bloedtest gaf niets abnormaals aan. Dus trainde profwielre­nner Jimmy Duquennoy (23) uit Doornik gewoon voort. Tot vrijdagavo­nd. Thuis in zijn zetel bezweek hij aan een hartstilst­and. Vriendin Sally zag alles gebeuren.“Plots verstikte en verstijfde hij helemaal.”

Sally Carnoy is zwaar aangeslage­n. Plots zit ze alleen in haar huis in het Henegouwse Wez-Velvain, vlak bij Doornik. Op de plek waar haar vriend Jimmy Duquennoy, een beloftevol­le wielrenner, vrijdagmid­dag nog op Facebook plaatste dat hij met haar in een cruise over de Nijl wilde varen. Op de plek waar haar geliefde slechts enkele uren na die bewuste Facebookpo­st compleet onverwacht zijn laatste adem zou uitblazen. “We hadden zoiets nooit zien aankomen”, vertelt Sally. “Al een paar weken klaagde Jimmy er wel over dat hij moe was. Maar hij heeft toen een bloedtest laten uitvoeren, waarop niets abnormaals te zien was. Jimmy is dan maar doorgegaan met trainen en koersen zoals hij altijd deed. Een paar dagen geleden is hij teruggekee­rd van een koers uit Duitsland. Maar ook daar voelde hij zich goed. Er was geen enkel signaal dat aangaf dat er zoiets stond te gebeuren.” Maar vrijdagavo­nd omstreeks 20 uur sloeg het noodlot toe. “Hij wachtte me op”, zegt ze. “Zoals gewoonlijk. Dan aten we voor de televisie en vertelden we elkaar hoe onze dag was geweest. Tot hij plotseling begon te verstikken en te verstijven. Hij keek me aan met ogen die me smeekten om hem te helpen. In paniek belde ik meteen de hulpdienst­en en mijn moeder. Er verstreken nog geen vijf minu- ten. Maar Jimmy ademde al niet meer. Ondanks hartmassag­e en daarna een minutenlan­ge poging tot reanimatie is zijn hart nooit meer beginnen te kloppen.” Een hartstilst­and heeft Jimmy Duquennoy het leven gekost. Er werd nooit een hartafwijk­ing vastgestel­d en hijzelf was de laatste om te klagen. “We zeiden wel dat Jimmy soms een grote mond had”, zegt zus Jennifer. “Maar dat ging altijd gepaard met humor. Hij was altijd vrolijk en aan het glimlachen. Hij was ontzettend geliefd bij iedereen die hem kende.”

De jonge profrenner had nog een mooie sportieve toekomst voor zich. “Maar grote dromen had hij niet meer”, zegt vriendin Sally. “Die had hij al gerealisee­rd dit jaar door deel te nemen aan Parijs-Roubaix, en nog meer zelfs door tijdens die koers lange tijd op kop te rijden.”

Ook Jimmy’s ouders kunnen het maar niet vatten. “Binnenkort ga ik met pensioen”, zegt vader Marc. “Jimmy wou altijd dat ik dan een scooter zou kopen om hem tijdens zijn trainingen te vergezelle­n. Dat hij ons nu verlaten heeft, voelt gruwelijk en bitter aan.”

 ?? FOTO HBVL ?? Jimmy Duquennoy en Sally.
FOTO HBVL Jimmy Duquennoy en Sally.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium