Het Belang van Limburg

Neuville maakt fout, maar beperkt schade en blijft leider

-

Gemengde gevoelens bij Thierry Neuville na de Rally van Groot-Brittannië. Door een stuurfout tuimelde hij zaterdagoc­htend van de tweede naar de achtste plaats. Na de opgave van Ott Tanak, zijn naaste achtervolg­er in de WK-stand, vocht Neuville terug naar plek vijf, ruim achter winnaar Sébastien Ogier. Onze landgenoot blijft zo primus in het wereldkamp­ioenschap.

Deze jaargang van het WRC stevent af op een spannende ontknoping. Met nog twee manches te gaan, in Catalonië en Australië, zijn nog drie piloten in de running. Onze landgenoot Thierry Neuville (30) blijft leider met 189 punten. Sébastien Ogier wordt opnieuw tweede op 7 punten, maar ook Ott Tanak behoudt een kans op 21 punten.

Een en ander is het gevolg van een turbulente Rally van Groot-Brittannië, waar de kansen voortduren­d keerden. Na de start stond Neuville pas zesde, zaterdagoc­htend werd hij tweede, na een sortie viel hij terug naar plek acht om uiteindeli­jk vijfde te worden. Ott Tanak was de snelste man in de rally, lag riant op kop en leek de beste zaak te doen, maar viel uit met een kapotte radiator. Hij griste wel de vijf bonuspunte­n van de power stage mee. Sébastien Ogier was bij al deze omwentelin­gen de regelmaat zelve en snoepte in de slotfase de overwinnin­g af van Jari-Matti Latvala. Met vijf zege wordt hij alleen recordhoud­er in de voormalige RAC-rally.

Met dank aan de fans

Neuville had dus een gouden zaak kunnen doen, als hij zaterdag niet in een gracht was geschoven. “Mijn fout, ik had het niveau van grip helemaal verkeerd ingeschat en ging te snel de bocht in. Maar als je het hele jaar op het scherp van de snee rijdt, gebeurt dat af en toe. Het hoort er allemaal bij, en het was al van Monte Carlo geleden dat ik nog een sortie had gehad. Ik wil nadrukkeli­jk de toeschouwe­rs bedanken. Als zij me niet uit de gracht hadden geduwd, was de schade veel erger geweest. Dit kampioensc­hap is nog lang niet beslist, en voor de rallyliefh­ebbers moet dit een fantastisc­he strijd zijn. Zelf had ik liever een grotere voorsprong gehad, maar het heeft geen zin daarbij stil te staan. Ik heb het zelf in handen en moet in de resterende twee rally’s meedoen voor de overwinnin­gen.”

 ?? FOTO HYUNDAI ?? Thierry Neuville zweeft door het zwerk in Wales.
FOTO HYUNDAI Thierry Neuville zweeft door het zwerk in Wales.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium