Het Belang van Limburg

Hamilton ver boven gestuntel van Ferrari

- Marc CORNELISSE­N

Het is het niet meer de vraag óf Lewis Hamilton wereldkamp­ioen wordt, maar alleen nog waar en wanneer hij de titel pakt. Na opnieuw een weekend vol gestuntel bij Ferrari kan het kampioensc­hap in theorie over twee weken in Austin al beslist zijn. Max Verstappen reed opnieuw naar het podium, ondanks botsingen met beide Ferrari’s.

Het kan verkeren, ook in de F1. Een maand geleden leek Ferrari nog zó superieur, dat zelfs een achterstan­d van 30 punten geen grote hinderpaal leek. Maar na de laatste drie races moet je concludere­n dat Mercedes opnieuw de bovenhand heeft genomen. En ondertusse­n blijven Ferrari en Vettel met de punten morsen. “Onaanvaard­baar” en “een gebrek aan gezond verstand”, zei teambaas Maurizio Arrivabene zaterdag na het blunderwer­k in de kwalificat­ies. De Ferrari’s werden met regenbande­n naar een droge baan gestuurd, en toen ze terug uitreden voor slicks, begon het weer te druppelen. Resultaat: Vettel ging van de baan en moest pas als achtste starten. Zo word je geen wereldkamp­ioen. Arrivabene: “Ik ben heel boos. Het is niet de eerste keer dat we dit soort fouten maken, maar dit keer was de situatie makkelijk te begrijpen, want al onze concurrent­en legden slicks op. Soms moet je eens wegkijken van de computers en je gezond verstand gebruiken. We hebben een jong team en we missen een ervaren rot die het team door zo’n situaties gidst.” Het moge duidelijk zijn: Ferrari gaat komende winter nog maar eens hervormen.

Verstappen botst twee keer

In zijn haast om zijn scheve situatie recht te trekken, reed Vettel zondag in de flank van Max Verstappen. Hij wou binnendoor in Spoon, een lange doordraaie­r. “Inhalen is daar onmogelijk”, zei Verstappen. “Ik liet nog plaats, maar hij onderstuur­de gewoon in mijn flank. Je kan het vergelijke­n met de crash die ik veroorzaak­te in China. Zo zie je maar dat ook de meeste ervaren coureurs fouten maken als ze onder druk staan.” Vettel zag het anders: “Helemaal de schuld van Max. Ik was gehaast, maar niet wanhopig. Het gat was er, anders had ik het niet geprobeerd. We kwamen langszij en Max gaf geen ruimte. Ik heb nergens geen spijt van.” Maar Vettel was nooit op gelijke hoogte en de stewards deden het af als een race-incident, waarmee ze Verstappen gelijk gaven. Vettel werd pas zesde, achter teammaat Kimi Raikkonen, die blijkbaar

geen teamorders kreeg om Vettel voor te laten. Heeft Ferrari de titel opgegeven?

Voordien, aan het einde van de eerste ronde, had Verstappen al een incident gehad met de andere Ferrari, die van Raikkonen. Daarvoor kreeg hij wél een straf. Verstappen: “Ik remde te laat en schoot rechtdoor. Ik had de hele chicane kunnen afsnijden - misschien moet ik dat in het vervolg maar doen - maar ik probeerde zo snel mogelijk weer op de baan te komen. Het was de fout van Kimi, die de verkeerde lijn koos.” Met die uitleg kwam Verstappen niet weg. Als je eraf gaat, is het uiteraard aan jou om veilig terug op de baan te komen, zonder de anderen te hinderen. Hij kreeg 5 seconden straftijd, maar werd toch nog derde, een zucht achter Valtteri Bottas. “Hem inhalen zat er niet in. Ik ben al blij dat ik weer het podium haalde met de lichte schade die ik opliep in de incidenten.”

Titel wenkt

Hamilton stond het hele weekend boven het gewoel en heeft nu 67 punten voorsprong. Er blijven er nog 100 te verdelen. Als hij over twee weken in Austin nog 8 punten uitloopt, steekt de titel op zak.Dat is bijvoorbee­ld het geval als Hamilton wint en Vettel niet tweede wordt. “Ik had nooit verwacht dat Ferrari zo erg zou wegvallen. Tot Monza was het bijzon- der sterk, maar sinds Singapore is het helemaal weggedeems­terd. Ik weet niet waarom, ik focus gewoon op mezelf en ik kijk ernaar uit om dit beest los te laten in Austin. Hier in Suzuka hadden we een vlekkeloos weekend, waarin ik van elke seconde genoten heb. Waarom bouwen ze niet meer circuits als dit?”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Max Verstappen drumt Kimi Raikkonen van de baan en krijgt daarvoor een straf. In de botsing met Sebastian Vettel ging hij vrijuit.
FOTO PHOTO NEWS Max Verstappen drumt Kimi Raikkonen van de baan en krijgt daarvoor een straf. In de botsing met Sebastian Vettel ging hij vrijuit.
 ??  ?? Max Verstappen­derde na botsingen met beide Ferrari’s
Max Verstappen­derde na botsingen met beide Ferrari’s
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium