Het Belang van Limburg

Jeugdig enthousias­me, sterk recept

Leren verliezen nog niet aan de orde voor promovendu­s

- Lars AUSSEMS

Datovoc Tongeren B blijft aan de winnende hand. Ook taaie klant Dessel ging voor de bijl in de Eburons Dome. Goed voor drie zeges uit drie duels. De Tongerse jonkies nestelen zich zo op plaats vier, met een match minder gespeeld. “Zo’n seizoensta­rt had ik niet durven dromen”, aldus coach Notelaers. “Het is een genot om met deze talentvoll­e, gemotiveer­de lichting aan de slag te gaan.”

Na een boerenjaar in eerste provincial­e, bekroond met de titel, zou Dato B dit seizoen moeten leren verliezen. Maar dat weigert de promovendu­s voorlopig. Met Zoersel, Lanaken en nu ook Dessel werden niet de minste ploegen geringeloo­rd. Het jonge team lijkt de overstap naar een divisie hoger simpel verteerd te hebben. Een trip naar de Eburons Dome lijkt nu al allesbehal­ve een sinecure. Dat ondervond dus ook Dessel zaterdag. Opnieuw een ploeg met een pak meer ervaring in de rangen, maar of dat bij de Dato-youngsters voor wat onzekerhei­d zorgde? Neen. Er werd uitstekend gestart. Mooi was het eerst niet. Eerder zoiets van: rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ach, het had zeker zijn charme. En vooral: het bleek efficiënt. Vanaf 11-8 ging Dato ervandoor. Lotte Vranken pikte als setter regelmatig haar puntjes mee. Zus Jorunn leefde zich gracieus uit op de hoek, terwijl Meurmans aartsgevaa­rlijk was in het midden.

Jeugdzonde­s

Maar in set twee kreeg Tongeren een serieuze dip. Er werd gemorst met kansen, maar vooral receptione­el gingen de jonkies plots stevig de mist in. “Dan komen de jeugdzonde­s boven”, knikte Notelaers achteraf. “We gingen kloppen zonder nadenken.” Lotte Vranken bevestigde: “We waren even niet geconcentr­eerd, verloren het vertrouwen. We moeten leren dat het soms niet gaat zoals je wilt. Maar daar gaan we als jonge ploeg aan werken.” De kopjes leken wat naar beneden te gaan. Iets constanter worden, daar kan Dato B dit seizoen inderdaad aan schaven. De Desselse hoeken geraakten in hun sas en lieten zien over poeier in de armen te beschikken.

Droomscena­rio

Tongeren herpakte zich nadien echter met verve. Het draaide Dessel door de gehaktmole­n (11-2). Meynckens scoorde knap diagonaal, Luyck is de kleinste van de hoop maar dapper en beschikt over een interessan­te linker. Aan de overkant begon men wat te jammeren. Wanneer Dato scherp was, kwam het niveauvers­chil boven. Al werd set vier nog even spannend. Dessel was taai, wilde nooit definitief lossen. Kapitein van de A-ploeg Anne Moors, die graag wat ritme opdoet, kwam ook even opdraven. Ze zorgde voor extra stabilitei­t in het achterveld. Het duo Vranken vond mekaar en Luyck trok Tongeren uiteindeli­jk over de streep vanop de servicelij­n. En zo duurt het ideale scenario van het jonge Dato voort. “We speelden een goede voorbereid­ing, maar starten met drie op drie, dat had ik niet durven hopen”, aldus een tevreden coach Niels Notelaers. “We starten goed en onze derde set was prima. Passeur Lotte maakte de juiste keuzes. Ook met onze opslagdruk en blokkering ben ik gelukkig. De middenmoot moeten we zeker ambiëren dit seizoen. De sfeer is uitstekend, al is het niet altijd even simpel om zo’n bende dames in het gareel te houden”, lacht de T1.

SETSTANDEN: 25-21, 16-25, 25-12, 25-22. Tongeren: L. Vranken, J. Vranken, Luyck, L. Meynckens, Meurmans, M. Meynckens, libero: Snellings. Kwamen in: Moors, Leeman, Van der Aa, Wirix.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Marie Meynckens draagt haar steentje bij aan de prestatie van het jonge Datovoc tegen een meer ervaren Dessel.
Foto TOM PALMAERS Marie Meynckens draagt haar steentje bij aan de prestatie van het jonge Datovoc tegen een meer ervaren Dessel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium