Het Belang van Limburg

“Fysiek langzaam dood geknepen”

Stevoort blijft ongeslagen, Zolder nog puntloos

- Raf COMANS

MANNEN TOP DIVISIE 2A

LATEM-DE PINTE TONGEREN 63 67

De start was voor Tongeren catastrofa­al. 7-0 na vier minuten en de eerste veldkorf kwam pas na negen minuten van Claes. Vier minuten na de rust moest Hertay met vier fouten gaan zitten, maar Fanard en Claes zorgden ervoor dat de kloof niet groter werd. Daarna kantelde de wedstrijd. De Pinte scoorde niet meer vlot en op twee minuten van het einde kwam Tongeren voor het eerst voor (60-61). Ondertusse­n was Hertay terug op het veld en miste niet meer vanop de vrijworpli­jn.

QUARTERS: 18-8, 16-17 (34-25), 18-19 (52-44), 11-23.

TONGEREN: DILLEN 5, HERTAY 15, PROESMANS 8, ESKENS 13, CLAES 12, Vandewal, Bral, Fanard 14. Steven CORTHOUTS

Coach Zolder

Stevoort heeft ook Zolder over de knie gelegd. De bezoekers waren meer dan vijftien minuten de evenknie van de nog ongeslagen thuisploeg, maar slikten dan een 13-2. Van terugkomen was na de rust (43-33) geen sprake meer want Stevoort sloopte de tegenstand­er fysiek en mentaal. Zolder blijft zo op zoek naar de eerste zege.

“Na onze puike prestatie in de beker tegen derdeklass­er Turnhout hebben we er heel de week op gehamerd dat we Zolder niet mochten onderschat­ten”, glunderde Stevoort-coach Robby Thoelen. “Zolder zat vijftien minuten goed mee in de wedstrijd. Dan knijpen we ze fysiek langzaam dood en hebben ze het moeilijk tegen onze pressing. En als je fysiek moe wordt, word je mentaal ook moe.”

Zolder opende sterk langs Vervoort, Geerdens en Quetin (5’ 4-9) en leidde ondanks bommen van Bonneux, Wirix en Hoebers halfweg het tweede quarter met 30-31. De bezoekers vielen echter stil en de thuisploeg snelde via Gijbels, Wirix en Fagard weg naar 43-33 bij de rust.

Elke week

“Die paar slechte minuten, dat is elke week een probleem. Een kloof van 10 punten is dan veel. Als het er maar 6 of 7 waren, zou dat mentaal heel anders aanvoelen”, analyseerd­e coach Steven Corthouts in het bezoekende kamp. “We missen ervaring. We spelen zonder Jeroen Balette die toch een stabiel aanspeelpu­nt is. Als wij een goede aanval spelen en zij kunnen geen fastbreak lopen, heeft Stevoort het moeilijk tegen onze verdedigin­g”, stelde Corthouts terecht vast. Het Zolderse schoentje knelde na de rust echter vooral in de organisati­e tegen de Stevoortse pressing. De bezoekers moesten ook te veel fouten maken om de thuisploeg te stoppen. Ondanks een sterk vierde quarter van Vanoversti­jns en de knappe invalbeurt van Lars Kerkhofs (7 punten in 5’) prikte een collectief Stevoort nog zware eindcijfer­s op het bord.

Pressing

“Door die pressing gaan we te overhaast spelen. Onze driepunt-shots gaan ook naast. We krijgen de shots wel, maar ze vallen niet”, stelde bezoeker Bart Geerdens vast. Bij Stevoort speelde Mike Bonneux deze keer een onopvallen­de wedstrijd. Eén driepunter­tje in de eerste helft, één bommetje na de rust. “De andere spelers waren goed, dus was het niet erg”, lachte Bonneux. “Bij Zolder kennen ze mij van vorig seizoen in eerste provincial­e. Ze hebben me goed gehouden. Maar daardoor kwam er wel ruimte voor mijn ploegmaats. Defensief was de focus er in het begin niet bij ons, maar vanaf het tweede kwart hebben we ons herpakt. Onze agressivit­eit was goed en de pressing was heel effectief .” QUARTERS: 21-20, 22-13 (43-33), 23-16 (66-49), 19-16.

STEVOORT: 12 fouten. BANGELS 3+6, DELSAUX 6+6, FROYEN 2+1, BONNEUX 3+3, GIJBELS 5+9, Put 2+3, Hoebers 9+4, Janssens 0+0, Wirix 9+6, Fagard 3+4.

ZOLDER: 24 fouten. VERVOORT 6+0, M. QUETIN 5+4, GROSSI 2+5, VANOVERSTI­JNS 7+7, GEERDENS 6+4, Jans 3+0, Dieltiens 0+4, Kerkhofs 0+7, T. Balette 5+4, Vandevoort 0+0, Piccard 2+5.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Gijbels (15) in duel met Geerdens (14)
FOTO KAREL HEMERIJCKX Gijbels (15) in duel met Geerdens (14)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium