Het Belang van Limburg

Boze Papanicola­ou gooit handdoek

Bestuurlij­ke ruzie bij Celtic Houthalen bereikt climax

- Jo TREKELS

Het borrelt al enkele maanden bij eersteklas­ser Celtic Houthalen en vrijdag, na de 0-0 tegen Morlanwelz (zie kader), is de vulkaan tot uitbarsten gekomen. Voorzitter Christophe Vertessen liet weten dat hij echt niet verder wil met GC en TD Eddy Martens, waarop coach Nico Papanicola­ou misnoegd zijn ontslag gaf. De spelersgro­ep is onthutst en twijfelt. Wat nu?

Voor wie niet mee is in de Celticsoap, starten we met wat voorafging. Over de eerste 24 jaar kunnen we kort zijn. Celtic was het toonbeeld van sfeer en stabilitei­t en de club groeide door tot een vaste waarde in eerste nationale. De laatste maanden ontstond er echter wantrouwen in het vierkoppig­e hoofdbestu­ur. Na verwijten over en weer kwam Eddy Martens loodrecht tegenover Christophe Vertessen, Frank Claes en Bart Delvaux te staan. Spelers en staf keken aanvankeli­jk toe, zagen Delvaux en Claes ontslag nemen, maar boycotten het laatste oefenduel, nadat Vertessen Martens uit de club schreef. Vertessen beloofde Martens in zijn positie te herstellen. Maar toen de groep de preses vrijdag herinnerde aan die belofte, gaf Vertessen toe dat hij zonder Martens – maar met Claes en Delvaux verder wil.

Overval zonder bikakmuts

Eddy Martens was niet verrast: “Het zijn overvaller­s zonder bivakmuts. Ze hebben mijn stick van GC, die ik hen in vertrouwen gaf, gebruikt om mij stiekem uit te schrijven. En ik wist meteen dat ze daar niet op gingen terugkomen… Ze vergeten wel dat ik in 1994 de club heb opgericht. Het zijn mijn stamnummer, mijn clubkleure­n, mijn logo... Ze kwamen er jaren later bij en gaan nu verder zonder mij, maar ik zal altijd de papa blijven van hun stiefkind. Ja, het doet echt pijn, uitgereken­d bij het 25-jarig bestaan.”

Toch staakt Martens de strijd “om geen andere mensen mee te trekken.”

Coach Nico Papanicola­ou, aan zijn vijfde jaar bij Celtic bezig, gooide vrijdagnac­ht meteen de handdoek.

“Ik heb niks tegen Christophe en Frank, zij zullen de club goed leiden, maar persoonlij­k kan ik zo niet verder. Vooral de manier waarop stoort mij. Ok, Eddy reageert soms impulsief, maar je mag de stichter nooit stiekem uit zijn eigen club zetten. Dit einde verdient niemand. Andersom had ik hetzelfde gedaan.”

Bedenktijd

Hoe reageren de spelers? Heel emotioneel. Zo gaven Pietro Benetti en Benneth Vaelen aan het voorbeeld van de coach te willen volgen. De andere spelers vragen even bedenktijd. Wellicht ook omdat ze (financieel) niet in hun eigen vlees willen snijden.

“Ik begrijp de emotionele reacties”, besluit voorzitter Christophe Vertessen. “Er circuleren heel wat indianenve­rhalen. Maar de spelers moeten begrijpen dat het zo niet verder kon en dat wij het beste willen voor de club. Frank (Claes) en Bart (Delvaux) willen hun schouders er ook weer onder zetten. Hopelijk krijgen we de tijd om weer orde op zaken te stellen. Ik ga zeker ook opnieuw Nico Papanicola­ou contactere­n. Of spelers hun witte transfer krijgen als ze weg willen? We zullen dat individuee­l bespreken, wij geloven in dialoog.”

Of er vrijdag zeker zal gespeeld worden in Antwerpen? “Daar mag je vanuit gaan, ja.”

 ?? Foto MIST ?? Petros Papanicola­uou in duel met Beeckman. Na de match gaf zijn vader Nico zijn ontslag als coach.
Foto MIST Petros Papanicola­uou in duel met Beeckman. Na de match gaf zijn vader Nico zijn ontslag als coach.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium