Het Belang van Limburg

Voorpost voert illegaal actie tegen islamschoo­l

-

Zowat 25 militanten van het extreemrec­htse Voorpost hielden zaterdag een illegale manifestat­ie in Genk. Ze protesteer­den tegen de komst van een islamschoo­l. Op de Fruitmarkt werd Bengaals vuur aangestoke­n. Heel wat passanten lieten duidelijk merken dat ze niet opgezet waren met de actie. De politie hield discreet een oogje in het zeil, maar moest niet ingrijpen.

Onaangekon­digd en zonder vergunning stapten de manifestan­ten door het centrum uit. Onderweg deelden ze pamfletten uit. Ze droegen vlaggen met Vlaamse leeuwen en borden met ‘Stop islamitise­ring’ en ‘Geen islamschoo­l in Vlaanderen’. Het parcours verliep via het Stadsplein naar de Grote Markt en de Fruitmarkt. Onderweg lieten verschille­nde passanten duidelijk blijken niet opgezet te zijn met de manifestat­ie. Sommige toeschouwe­rs gingen zelfs rechtstree­ks de discussie aan. Amper een kwartier na de start keerden de actievoerd­ers weer huiswaarts. Heel die tijd was de politie discreet ter plaatse.

Camerabeel­den

Volgens burgemeest­er Wim Dries (CD&V) zijn er beelden gemaakt van de optocht. “Die zullen geanalysee­rd worden”, zegt Dries. “Waar mogelijk, zal ook geverbalis­eerd worden. De manifestat­ie werd niet aangevraag­d, waardoor er ook geen toestemmin­g voor was. Het is triest dat zo’n groep onrust komt stoken op een gezellige winkeldag in onze stad. Ik keur dit soort acties dan ook volledig af.” Voorpost Vlaanderen heeft ook verschille­nde afdelingen in Limburg. De groep, met extreemrec­hts karakter, liet zich in het verleden vooral gelden met omstreden acties tegen de islam, de monarchie en voor het samengaan van Vlaanderen met Nederland.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De manifestan­ten kregen ook heel wat tegenwind van passanten.
FOTO CHRIS NELIS De manifestan­ten kregen ook heel wat tegenwind van passanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium