Het Belang van Limburg

Steven Van Herreweghe haalt oude varkens uit de sloot

Niemand die een oude wonde beter kan openrijten dan Steven Van Herreweghe (40).

-

In het programma ‘Iedereen Kiest’ diept hij politieke vetes op uit het VRT-archief en probeert hij de slachtoffe­rs ervan alsnog genoegdoen­ing te geven. Met een knipoog, want dat kan de politiek volgens hem wel gebruiken.

In Wuustwezel zijn ze er wellicht nog over bezig. Vorige week loste Steven Van Herreweghe een mysterie op dat bijna vijftig jaar in de Antwerpse gemeente bleef smeulen. In 1970 had iemand de avond voor de gemeentera­adsverkiez­ingen de varkens van Louis Delcroix gelost, de enige boer in Wuustwezel die het durfde opnemen tegen burgemeest­er Jos Peeters van de CVP.

Na een hilarisch kruisverho­or door Van Herreweghe, in ware Maurice De Wildestijl, komt de aap toch uit de mouw. Als kers op de taart verklapt Van Herreweghe de naam van de dader aan de 99-jarige weduwe van boer Louis, zodat de zaak eindelijk kon rusten.

Met een kwinkslag oude koeien - of varkens in dit geval - uit de sloot halen: niemand doet het beter dan Steven Van Herreweghe. Al wordt dat niet altijd op applaus onthaald: “Het gebeurt dat mensen de telefoon dichtgooie­n wanneer we hen contactere­n. Dat begrijp ik wel: niet iedereen wordt graag herinnerd aan een minder heroïsch moment uit zijn of haar carrière. Ik steek niet weg dat dorpspolit­iek erg dankbaar is voor deze rubriek. Het spanningsv­eld is groter dan in de Wetstraat, al die mensen kennen elkaar en hebben de ambitie om een functie met aanzien en macht te bekleden. Dat vertaalt zich soms in weinig fraaie praktijken.”

 ?? FOTO EÉN ?? Steven Van Herreweghe kan de weduwe van boer Louis eindelijk klaarheid schenken.
FOTO EÉN Steven Van Herreweghe kan de weduwe van boer Louis eindelijk klaarheid schenken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium