Het Belang van Limburg

‘Huizenjage­rs’ in Limburg

Deze week gaan de huizenjage­rs op jacht in Limburg. Zij kunnen kiezen tussen drie panden die deze makelaars voor hen hebben uitgezocht: Alexandra Bruelemans van Immo Top Invest in Hasselt, Kinga Kantorska van My Place in Lummen en Cédric Larbie van Alteri

- Raymond DE CONDE

“Veel mensen denken dat ‘Huizenjage­rs’ opgezet spel is,” weet Cédric. “Ik kan getuigen dat de mensen die getoond worden echt op zoek zijn naar een pand. Wij leren hen pas kennen wanneer we de vier filmpjes zien met de wensen van de koppels. Anders dan gebruikeli­jk in ons vak, althans is België, is dat wij in het programma als makelaars op zoek gaan naar huizen. Dat gebeurt in de dagelijkse praktijk maar heel zelden: meestal hebben de kandidaat-kopers online iets gezien dat hen interessee­rt en dan stappen ze naar de makelaar die het heeft geadvertee­rd. Wat in het programma van ons verwacht wordt, is een flinke uitdaging en ik zie ook wel potentieel in die werkwijze.”

Veel geluk

Kinga is het daarmee eens. “Makelaars die met een lijstje van wensen en voorwaarde­n op zoek gaan naar een pand voor mogelijke kopers is iets dat in België niet is ingeburger­d. In het programma leveren we die dienst gratis maar het is logisch dat het in onze dagelijkse praktijk voor de koper een extra kost zou zijn. Van de vier panden die we voor ‘Huizenjage­rs’ elk moesten zoeken, had ik er geen enkele in portefeuil­le. Ik heb samen met mijn team dus eerst online zoekwerk verricht, daarna heb ik contact gezocht met eigenaren of makelaars en ik heb de panden ook effectief bezocht. Alles samen heb ik er zeker vijftig gezien.” Alexandra, die werkt in een groter kantoor, vond drie van de vier panden in eigen portefeuil­le. “Aan alle eisen voldoen is bijna onmogelijk. Dan moet je wel heel veel geluk hebben.”

In de eerste aflevering vanavond moeten de makelaars voor een koppel uit Mol, Aika en Didier, een huis zoeken met drie slaapkamer­s en een kleine tuin. Budget: 300.000 euro. Voorwaarde­n zijn: geen inkijk van buren, een goede mix tussen modern en klassiek en voldoende plaats voor hun fietsen. Zij zijn al lang op zoek en zijn superkriti­sch. Morgen zijn Ines en Dylan aan de beurt, een jong koppel dat in een appartemen­t in Antwerpen woont maar naar Limburg wil verhuizen om dichter bij de familie te zijn. Ze zijn gek op pastorijst­ijl, al mag de woning wel niet nieuw zijn. Speciaal voor Dylan moet er ook een gamekamer zijn. Daarnaast is het heel belangrijk dat het huis niet in de buurt van een weide of boerderij ligt, aangezien Dylan erg allergisch is.

Theater

De meest originele huizenjach­t is voor woensdag. Gunter Reniers en Yves Caspar, die in Sint-Truiden het succesvoll­e theatertje Roxy runnen, zijn op zoek naar een groter theater. Voor een aantal profession­ele producties is de Roxy met zijn 200 zitplaatse­n te klein. “We staan voor de keus: ofwel de prijzen voor die voorstelli­ngen verhogen ofwel een tweede theater openen met minstens 300 zitplaatse­n,” legt Gunter Reniers uit. “Het budget dat we er hebben op geplakt is 800.000 euro. Voor alle duidelijkh­eid: dat geld hebben we niet. Maar we maken ons sterk dat er investeerd­ers kunnen gevonden worden want er is zeker een markt voor profession­eel volkstheat­er. De meeste culturele centra halen daarvoor de neus. Maar de Roxy in Sint-Truiden zit altijd vol.”

Energie

Cédric stelt het duo voor om van zijn oude school in Beringen, waar hij middelbaar onderwijs volgde, een theaterzaa­l te maken. “Hasselt en Genk zijn cultureel al sterk ontwikkeld. Daarom leek Beringen, toch de derde stad van Limburg, een plek met toekomst.” Kinga van haar kant vond een oude bioscoop in Tongeren. “Een fantastisc­h pand. Maar er is nog veel werk, energie en geld bij nodig,” geeft ze toe. En Alexandra vond in Riemst een oude hoeve die al gedeelteli­jk gerenoveer­d was. “Wij werken samen met Homelab, een firma die met 3D-visualisat­ies kan tonen hoe een pand er zal uitzien nadat het is omgetoverd. Een pand vinden dat als theaterzaa­l kan dienen is natuurlijk geen alledaagse opdracht. Wat ik in Riemst gevonden heb, was ook het enige pand dat we zelf niet in portefeuil­le hadden.” Donderdag ten slotte wordt er een huis gezocht voor Wim en Julie en dochter Olivia. Hier is één van de voorwaarde­n: hoge plafonds. Want Wim is letterlijk een grote meneer.

 ?? Foto VIER ?? Makelaars Kinga Kantorska, Cédric Larbie en Alexandra Bruelemans deze week in ‘Huizenjage­rs’.
Foto VIER Makelaars Kinga Kantorska, Cédric Larbie en Alexandra Bruelemans deze week in ‘Huizenjage­rs’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium