Het Belang van Limburg

Genk alleen leider, STVV in top zes

Gent-Genk: 1-5

- Marnik GEUKENS

Indrukwekk­end Racing hijst zich alleen op kop na Brugs verlies

De Jupiler Pro League heeft na tien speeldagen een nieuwe leider en geen enkele Belgische voetbalfan die het onterecht zal noemen. KRC Genk serveerde op het veld van een machteloos AA Gent-in-crisis een wervelende demonstrat­ie. De 1-5-eindcijfer­s waren niet eens overdreven, de Noorse kater werd weggespoel­d in stijl.

Wie nog mocht twijfelen aan de mentale veerkracht van het huidige Racing Genk, werd vanaf minuut één met de neus op de feiten gedrukt. Bepaald indrukwekk­end was de start van de bezoekers, alsof de nederlaag van Club Brugge hen nog extra had geprikkeld. Met de leiderspla­ats na tien speeldagen als een wortel voor de neus, werd een weifelend AA Gent in eigen huis zoek getikt.

Twee goals binnen minuut

De ene aanval volgde de andere op, met korte combinatie­s werd de Gentse 4-4-2 aan flarden getikt. De Limburgse versie van tiki taka: de Buffalo’s leken in elke linie een mannetje te kort te komen en mochten zich gelukkig prijzen dat ze het eerste kwartier ongeschond­en doorkwamen. Met dank aan een ultiem blok van Rosted en Verstraete en een reflex van Kalinic, die een loeier van Malinovsky­i met meer geluk dan wijsheid in hoekschop verwerkte. Het was slechts uitstel van een bijzonder wrede executie. Ze begon met een scherp aangesnede­n hoekschop van Malinovsky­i, door Bronn bijna in eigen doel gekopt en door Samatta van dichtbij binnengeti­kt (0-1). Het bloed liep nog uit de wonde, toen Genk binnen de minuut opnieuw het hakbijl hanteerde. Een heerlijke aanval werd afgerond met een gemeten assist van Ndongala en een intikker van Paintsil: 0-2.

Rood Dejaegere

De Genkse demonstrat­ie was nog meer overweldig­end dan die van anderhalf jaar geleden in de Europa League. Want 0-2 werd nog voor het halfuur 0-3. Malinovsky­i stuurde Uronen diep, nu mocht Ndongala de strakke voorzet makkelijk binnenlope­n. Meteen hadden de beulen ook het hoofd van Yves Vanderhaeg­he op de guillotine liggen. De Gentse coach wist niet wat hij zag, de thuisfans waren te verbouwere­erd om te reageren met een fluitconce­rt.

626 Limburgse supporters geloofden hun ogen niet en deden hun Gentse Feesten van het voorjaar van 2017 nog eens dunnetjes over. Daar kon zelfs de 1-3 van Bronn niets aan veranderen. Een VARtreffer: de videoref corrigeerd­e het vlagsignaa­l van de lijnrechte­r. Heel even geloofden de verontwaar­digde thuisfans zowaar in een miraculeuz­e comeback. Tot

Racing Genk serveerde de Limburgse versie van tiki taka: de Buffalo’s leken in elke linie een mannetje tekort te komen

geen vijf minuten later Dejaegere na een te drieste tackle op Malinovsky­i zijn tweede gele kaart pakte.

Loodzware reeks

De nieuwe leider demonstree­rde ook na rust. Terwijl het thuispubli­ek een cynische wave lanceerde en vooral algemeen directeur Michel Louwagie viseerde, diepte Pozuelo de kloof nog verder uit. De geniale Spanjaard moest niet eens zelf scoren om ‘man van de match’ te worden, zijn assists voor Malinovsky­i en Paintsil volstonden na rust.

De schade voor AA Gent bleef uiteindeli­jk ‘beperkt’ tot 1-5. Met een imposante 26 op 30 achter hun ploeg kunnen de Genkse fans door de interlandb­reak twee weken genieten van de oververdie­nde koppositie. Tegen Eupen moet daarna de draad weer opgepikt worden. Het is de inleiding tot een loodzware reeks: Standard-Antwerp-Club Brugge in de competitie, gelardeerd met een dubbele ontmoeting met Besiktas in de Europa League.

Maar met de huidige vorm kan zelfs zo’n programma onvervaard en vol vertrouwen worden aangesnede­n.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium