Het Belang van Limburg

“Benieuwd of organisato­r al die kapotte fietsen zal vergoeden”

Storm van kritiek op hertekend parcours

- Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Tours

De organisato­r van Parijs-Tours is in zijn opzet geslaagd. Heel de wereld sprak van de steenslagw­egen waarover het peloton de laatste vijftig kilometer reed. Van der Schueren vond het een machtig mooie wedstrijd, maar Benoot had het over een pure loterij en bij Quick-Step Floors was er maar één gemene noemer: “Schandalig!”

De emoties liepen op de Avenue de Grammont in Tours hoog op. Winnaar Sören Kragh Andersen en wat enkelingen – onder wie Vanmarcke en Van Keirsbulck – uitgezonde­rd, reden veel renners grimmig naar hun autocar. “Ik denk dat er vandaag honderd renners lek zijn gereden”, stelde Tiesj Benoot (6de). “Bij ons alleen al zes van de zeven. Omdat er op de zevende landweg bij de beloften zoveel valpartije­n en lekke banden waren, hebben ze die zone er voor ons in extremis nog uit gelaten. Neen, dit heeft niets met de Strade Bianche of met ParijsRoub­aix te maken. Als koers een loterij wordt, dan is het ook geen sport meer.”

Patrick Lefevere stuurde nog tijdens de koers zelf vanuit zijn luie zetel een duidelijke tweet: “Dit heeft niets met wegwielren­nen te maken. Dit is de laatste keer dat we daar deelnemen. Zelfs als we winnen.” Wat niet gebeurde. Nationaal kampioen Yves Lampaert, een man die graag hard labeurt op of naast de fiets, hield geen blad voor de mond. “Schandalig. Dat zijn geen wegen om met koerstubes over te rijden. Dat is om met de mountainbi­ke te doen. Ik ben benieuwd of de organisato­r alle fietsen en tubes gaat vergoeden die hier vandaag op die stroken zijn kapot gereden.”

Ellende

De filosoof in Niki Terpstra dacht aan de kijkers. “Misschien hebben de mensen thuis voor hun tv een leuke koers gezien. Hoewel, al die ellende zien ze niet. Ze zien alleen maar renners die ineens voorin wegvallen. De eerste keer dat ik Parijs-Tours reed, was ik verliefd op dat parcours: die wind, die open velden, die wegen zonder veel obstakels. Wel of geen sprint, dat was toch ook mooi. Niet?” De Parijs-Tours die Niki Terpstra in gedachten heeft, komt nooit meer terug. “We zijn verrast door de steenslag die op bepaalde stroken lag”, gaf wedstrijdd­irecteur Thierry Gouvenou toe. “In juni lag die er niet. Na veel onweer hebben de gemeenten dat erin gekieperd. We behouden de formule, maar we gaan natuurlijk het zaakje aanpassen. Deze Parijs-Tours was met de nieuwe hellingen best

punchy.” En daar is geen speld tussen te krijgen.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Sören Kragh Andersen trekt in de aanval. Kijk vooral naar de ‘onberijdba­re’ wegen.
Foto PHOTO NEWS Sören Kragh Andersen trekt in de aanval. Kijk vooral naar de ‘onberijdba­re’ wegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium