Het Belang van Limburg

“De tijd van de megalomane projecten is met mij echt voorbij”

NMBS-CEO Sophie Dutordoir opent nieuwe werkplaats in Hasselt

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - NMBS-CEO Sophie Dutordoir heeft maandag de gloednieuw­e tractiewer­kplaats in Hasselt ingehuldig­d. De investerin­g van 25 miljoen euro moet het onderhoud en de herstellin­g van treinen versnellen, zodat er meer capaciteit beschikbaa­r wordt. Dat is dringend nodig, want na jaren van stagnatie groeit het aantal reizigers de laatste twee jaar opnieuw met 3 procent per jaar.

Met een lengte van 206 meter is de nieuwe tractiewer­kplaats in Hasselt het nieuwste paradepaar­dje van de NMBS. Zonder nog te moeten rangeren of af te koppelen, kunnen twee treinen volledig in de hal binnenrijd­en. Dat ge- beurt op rails die 90 centimeter boven de vloer zweven, zodat zowel het periodieke onderhoud als de herstellin­g en reiniging van de rijtuigen sneller en comfortabe­ler kan verlopen. NMBS-CEO Sophie Dutordoir zakte maandagvoo­rmiddag naar Hasselt af om de nieuwe werkplaats officieel in te huldigen. Vanaf volgende week starten de eerste van de 200 werknemers er, op 9 december moet de werkplaats volledig operatione­el zijn.

Immobilisa­tiegraad

“De werken zijn hier in 2011 gestart en hebben 25 miljoen euro gekost”, zegt Dutordoir. “Dit past binnen een globaal plan waarbij we de komende vijf jaar nog eens 300 miljoen investeren in werk- en onderhouds­plaatsen. Goed onderhoud van onze treinen is erg belangrijk. Voor de veiligheid, het comfort van onze reizigers, maar ook voor de stiptheid. Bovendien betekent een performant onderhoud ook dat er minder treinen in de ateliers staan op het moment dat we ze nodig hebben. We moeten die immobilisa­tiegraad van onze rijdend materieel op een minimaal niveau brengen. Dat moet er tegen 2021 voor zorgen dat we 20.000 zitplaatse­n kunnen bijcreëren, dat zijn 150 dubbeldeks­rijtuigen.” En dat is ook dringend nodig. “Na jaren van een minimale groei van 0,5 tot 0,8 procent, nemen de reizigersa­antallen de laatste twee jaar opnieuw toe met 3 procent per jaar. Daarom hebben we ook nieuwe M7-treinen gekocht, die volgend jaar geleverd moeten worden door Bombardier en die onder andere hier in Hasselt onderhoude­n zullen worden. Dat moet de gemiddelde leeftijd van onze treinstell­en terugdring­en van 22 naar 18 jaar en nog eens voor 50.000 zitplaatse­n extra zorgen.”

Nieuwere piekuurtre­in

De nieuwe hal zal voor de treinreizi­ger directe winst opleveren. De piekuurtre­in die ’s ochtends en ’s avonds Tongeren en Hasselt rechtstree­ks met Brussel verbindt, zal vanaf december met nieuwere dubbeldeks­rijtuigen kunnen rijden, omdat het onderhoud sneller kan verlopen en er zo meer capaciteit beschikbaa­r wordt.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Een blik in de tractiewer­kplaats met een lengte van 206 meter, die het onderhoud en herstel van treinen moet versnellen.
FOTO SVEN DILLEN Een blik in de tractiewer­kplaats met een lengte van 206 meter, die het onderhoud en herstel van treinen moet versnellen.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De nieuwe werkplaats oogt ook langs buiten imposant.
FOTO SVEN DILLEN De nieuwe werkplaats oogt ook langs buiten imposant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium