Het Belang van Limburg

“Gelukkig is er niemand gewond geraakt”

Jozef Schepers is kledij, fototoeste­l en iPads kwijt na busbrand in Spanje

- Geert HOUBEN

De verzekerin­gsmaatscha­ppij van het Peerse Tucana Travel zal overuren moeten draaien. Afgelopen weekend ging een bus van het reisbureau helemaal in vlammen op, met ook alle bezittinge­n van de 37 inzittende­n, in het Spaanse Gerona. “Wie met vakantie gaat, neemt zijn beste kleren mee. Die zijn mijn vrouw en ik kwijt. Net als onze iPads, fototoeste­l en mijn scheerappa­raat”, zegt passagier Jozef Schepers (68) uit Koersel. De bus van Tucana Travel vloog in de nacht van zaterdag op zondag in brand op de snelweg in het Spaanse Gerona. De 37 passagiers, die op terugweg waren van Benidorm, konden tijdig de autocar verlaten. Wel moesten ze in allerijl hun bezittinge­n achterlate­n. “De hostess maande ons aan om onmiddelli­jk naar buiten te gaan en alles te laten liggen. Of ik schrik had? Gerust ben je nooit niet, hé. Het was een geluk dat de bus niet volledig vol zat, anders waren er gewonden of misschien wel doden gevallen. Nog geen halve minuut nadat de laatste persoon de bus had verlaten, stond alles in lichterlaa­ie”, zegt Jozef Schepers, die samen met zijn vrouw en zoon op vakantie was. Gisterocht­end rond 8 uur was het gezelschap weer terug thuis. “Wij zijn geweldig goed opgevangen. Dat geldt zeker ook voor de reizigers die geneesmidd­elen moesten innemen. Zo zaten er onder mensen op de bus die aan suikerziek­te lijden, zij kregen de nodige hulp. Natuurlijk hebben wij veel moeten wachten en dat duurt dan lang, maar al bij al is alles nog goed verlopen. Het belangrijk­ste is dat er geen gewonden zijn. Natuurlijk is het jammer dat wij onze spullen kwijt zijn, maar ze hebben ons toch gezegd dat de busmaatsch­appij goed verzekerd is. Wij zullen wel vergoed worden.” “De verzekerin­g moet nu inderdaad haar werk doen”, zucht buschauffe­ur Eddy Brouwers (61). Even voor de brand had hij nog gesleuteld aan de injectiele­iding. “Maar dat kan de oorzaak niet zijn. Diesel brandt niet. Ik heb geen idee wat de oorzaak is. Plots zag ik ‘sterretjes’ in mijn achteruitk­ijkspiegel. Ik stopte meteen de bus en toen waren het al vlammen.”

Verzekerin­g

De vergoeding van de geleden schade gebeurt door de verzeke- ringsmaats­chappij van Tucana Travel. Dat bevestigt ook Wauthier Robyns van beroepsfed­eratie Assuralia. “De vergoeding is voor rekening van wie er aansprakel­ijk voor is. Omdat er geen ander voertuig bij betrokken is, is dat de busmaatsch­appij. De slachtoffe­rs moeten nu een lijst opstellen van zaken die ze allemaal kwijt zijn. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de levensstij­l van de gedupeerde­n om misbruik te vermijden. Loopt die altijd rond met dure merkkledij of niet? Dure handtassen of niet? Het is niet dat pakweg een steuntrekk­er moet afkomen met het verhaal dat zijn twee Rolexhorlo­ges in de brand zijn gebleven. Het aanleveren van aankoopbon­nen of rekeningui­ttreksels helpt het dossier sowieso vooruit. Natuurlijk kunt u niet alles aantonen, maar het zal ook een kwestie zijn van te goeder trouw te handelen. Als u al een bagageverz­ekering afgesloten had, zal uw maatschapp­ij de kosten verhalen bij de verzekeraa­r van het reisbureau.”

Het was een geluk dat de bus niet volledig vol zat, anders waren er gewonden of misschien wel doden gevallen Jozef SCHEPERS

Passagier

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
Foto HBVL ?? De bus van Tucana Travel brandde zaterdagna­cht helemaal uit.Jozef Schepers is inmiddels weer thuis in Koersel: “Nog geen halve minuut nadat de laatste persoon de bus had verlaten, stond alles in lichterlaa­ie.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Foto HBVL De bus van Tucana Travel brandde zaterdagna­cht helemaal uit.Jozef Schepers is inmiddels weer thuis in Koersel: “Nog geen halve minuut nadat de laatste persoon de bus had verlaten, stond alles in lichterlaa­ie.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium