Het Belang van Limburg

“Zonder deze punten doen we niet mee”

- Dirk JACOBS

De Hasseltse Open Vld heeft zes breekpunte­n voor een mogelijke coalitie. De liberalen liggen dan ook midden in het bed, want zowel de huidige bestuurspl­oeg (CD&V en Roodgroen+), als een nieuw bestuur met N-VA zou hen wel eens nodig kunnen hebben. “Zonder deze zes punten doen we niet mee”, zegt lijsttrekk­er Hans Similon.

1. Open Vld ijvert voor een globale visie. “Vandaag worden constant brandjes geblust. Wij willen een globale visie voor Hasselt op langere termijn. Als ons stadhuis toch op de groei gebouwd is, waarom dan geen start-ups huisvesten die kunnen meewerken om problemen als mobiliteit, criminalit­eit... mee aan te pakken. En we willen dat onze schepen stages gaan lopen op de Corda Campus om zo mee te denken. Dat opent nieuwe horizonten.”

2. De Vld-lijsttrekk­er wil ook dat de portefeuil­les Ruimtelijk­e Ordening en Mobiliteit bij dezelfde schepen terechtkom­en. “Mobiliteit­svraagstuk­ken bij grote woonprojec­ten moeten door dezelfde persoon behandeld worden, zo heeft die alles in handen om dat correct te doen.”

3. “Ook willen we dat iedereen zich veilig en Hasselaar voelt in deze stad. Geen zwart-witstandpu­nten tegenover nieuwkomer­s, maar inspanning­en leveren zodat iedereen zich volwaardig Hasselaar kan voelen.

4. Uiteraard willen we ook dat de stad een veilige stad is en blijft, zelfs ’s nachts. Daarom willen we een ‘Nachtburge­meester’, geen politicus, maar iemand die bruggen kan bouwen tussen organisato­ren van evenemente­n, horecamens­en, inwoners van de binnenstad, studenten en ga zo maar door. Iemand die duidelijk communicee­rt en bereikbaar is wanneer dat nodig is ’s nachts.” 5. In elk van de 18 Hasseltse deelwijken wil Open Vld een wijkploeg, zoals Unie Godsheide. “Een positief project dat in Godsheide heel wat ongenoegen heeft voorkomen. Die wijkploege­n kennen we elk ook jaarlijks een budget van 100.000 euro toe waarmee ze dingen kunnen realiseren op vlak van buurt, cultuur en infrastruc­tuur. Soms kan dat ook een aanzet voor een groter project zijn, waar de stad dan in bijspringt.

6. “En tot slot willen we een strategisc­h plan om inkomsten bij hogere overheden en organisati­es te halen. Dat gebeurt vandaag te weinig. Wat we alleszins niet willen, is dat de belastinge­n in de komende zes jaar ook maar één keer stijgen. Dan spelen wij gewoon niet mee.”

De andere partijen reageren verdeeld op de breekpunte­n. Zowel Steven Vandeput (N-VA) als Marc Scheepers (RoodGroen+) zien overeenkom­sten met het eigen programma. CD&V merkt op dat de liberalen niet spreken over betaalbaar wonen, openbaar groen, zorg of welzijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium