Het Belang van Limburg

Zusters van Berlaar verkopen kasteeldom­ein Mariaburch­t

Stevoortse school blijft zeker en krijgt senioren als buren

- Dirk JACOBS

Het klooster en het park van kasteeldom­ein Mariaburch­t in Stevoort worden verkocht. De onderhande­lingen zijn al vergevorde­rd, bevestigt Johan Vanmuysen, raadsman van eigenaars de Zusters van Berlaar. Voor de school op het domein verandert er evenwel niets en er is zelfs nog ruimte voor uitbreidin­g. “Het park wordt overgedrag­en aan de stad”, zegt schepen Tom Vandeput (CD&V). “We gaan dat openstelle­n en zorgen voor de aanleg van fietsen wandelpade­n.” Ook komt er ruimte voor onder meer een brasserie, zorggerela­teerde beroepen en voor servicefla­ts en zorgwoning­en.

De Zusters van Berlaar kochten in 1925 het ‘kasteel van Stevoort’ over van de provincie. Sinds 1923 runden de zusters er al de landbouwsc­hool, die toen uniek in de regio was. Het kasteel werd omgedoopt tot Mariaburch­t. De school kreeg snel naam en faam in heel Vlaanderen en kende geregeld uitbreidin­gen, inclusief sporthal. Intussen groeit de school nog altijd als kool, terwijl de zusters stilaan Stevoort verlaten. Vandaag zijn ze er alleen nog als eigenaar van de gebouwen aanwezig. “En dus lopen er al geruime tijd onderhande­lingen over een verkoop, waarbij de zusters de toekomst van de school alleszins willen vrijwaren”, zegt hun raadsman Johan Vanmuysen.

Zorgwoning

“Dat wordt contractue­el vastgelegd en dat zal ook gerespecte­erd worden”, bevestigt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Tom Vandeput. “Meer nog, alle buitenwoni­ngen Tom VANDEPUT

Schepen sportvelde­n blijven behouden en er is zelfs ruimte voor uitbreidin­g, mocht dat nodig blijken. Alleen op de hoek aan de overzijde van de sporthalpa­rking is er de vraag om bijkomende seniorenfl­ats en zorg- te bouwen. Hoeveel, dat weten we vandaag nog niet. Maar het is wel duidelijk geworden dat Stevoort daar echt op zit te wachten. Op de site van het oude gemeentehu­is bouwen we twaalf zorgflats en die zijn in geen tijd quasi allemaal de deur uit. De Stevoorten­aren willen in hun eigen centrum en in deze prachtige omgeving oud worden. We waken er als stad ook over dat de gebouwen die gepland staan het evenwicht niet zullen verstoren en nooit hoger worden dan de gebouwen op de gemeentehu­issite.”

Win-win

Het stadsbestu­ur maakt zich sterk dat de hele operatie een uitzonderl­ijke win-win zal opleveren voor heel Stevoort. “Het kasteelpar­k wordt aan ons overgedrag­en en we gaan dat openstelle­n”, vervolgt Vandeput. “De omheining wordt overal weggehaald. Daardoor krijgt Stevoort toegang tot een enorme groene long, die we ook van goed uitgeruste fiets- en wandelpand­en gaan voorzien. Op die manier kunnen de senioren die er wonen in alle rust gaan wandelen. Ook zullen ze een terrasje kunnen doen in de brasserie. Maar evenzeer zullen de schoolkind­eren en de sporters veilig op hun bestemming kunnen geraken.” Zodra de verkoop is afgerond, bekijkt het stadsbestu­ur hoe het park kan worden aangepakt.

Het kasteelpar­k komt in handen van de stad en we gaan dat openstelle­n. Daardoor krijgt Stevoort toegang tot een enorme groene long

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De Zusters van Berlaar waren bijna een eeuw lang aanwezig in Stevoort.
FOTO SERGE MINTEN De Zusters van Berlaar waren bijna een eeuw lang aanwezig in Stevoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium