Het Belang van Limburg

Provincier­aadslid maakt brokken met bouwbedrij­f

Genkse N-VA’er Hugo Knevels dupeert klanten en onderaanne­mers

- Roel DAMIAANS/Mark VAN LUYK/Chris NELIS

GENK - Gemeentera­adslid en provincier­aadslid Hugo Knevels (N-VA) heeft de jongste maanden verschille­nde mensen gedupeerd met zijn bouwbedrij­f Belconstru­ct. Onze redactie ontving meerdere klachten van zowel klanten als onderaanne­mers. Ze spreken over onafgewerk­te werven, onterecht betwiste facturen en onprofessi­oneel gedrag. Hugo Knevels zegt “dat hij de problemen zal oplossen”.

De afgelopen weken ontving onze krant meerdere klachten uit verschille­nde hoeken. Klanten zijn boos om slecht geleverd werk of blijven achter met betaalde, maar onafgewerk­te werven. Onderaanne- mers klagen dat ze niet betaald worden omdat Knevels hun facturen betwist. Er lopen vandaag minstens vijf rechtszake­n die zijn aangespann­en door of tegen het bouwbedrij­f. Belconstru­ct vermeldde ook val- selijk op zijn website dat het bedrijf lid was van de Confederat­ie Bouw. Die sectororga­nisatie heeft het bedrijf afgelopen vrijdag aangemaand om die valse informatie onmiddelli­jk te verwijdere­n. In een reactie laat Hugo Knevels weten “dat hij alle klachten op korte of lange termijn zal oplossen”. Knevels komt wel nog op bij de verkiezing­en voor de provincier­aad, maar staat niet echt op een verkiesbar­e plaats.

GENK - De Genkse N-VA-ondervoorz­itter, gemeentera­adslid en provincier­aadslid Hugo Knevels laat een spoor van gedupeerde­n achter met zijn bouwondern­emingen. Dat melden zes mensen die voor hem gewerkt hebben en niet uitbetaald zijn, maar ook een tiental klanten die met onafgewerk­te werven achterblij­ven. Onderaanne­mers zijn misnoegd over facturen die volgens hen onterecht betwist worden. “Maar als je erover klaagt, dreigt hij met zijn politieke invloed.”

Eind 2011 versterkt N-VA Genk zich met Hugo Knevels in het lokale partijbest­uur. Bij zijn aanstellin­g zegt Knevels in de pers dat hij “net als de N-VA voor consequent­ie en rechtlijni­gheid staat”. De ondernemer wordt geparachut­eerd op de tweede plaats van de kieslijst in Genk en trekt de provincier­aadslijst. Hij raakt dan ook twee keer gemakkelij­k verkozen. Later zit hij ook een jaar op de stoel van lokale partijvoor­zitter. Vandaag is Hugo Knevels geen kandidaat meer voor de Genkse gemeentera­ad. Naar eigen zeggen omdat ze hem “niet meer gevraagd hebben”. Hij staat wel nog op de zesde plaats voor de provincier­aad in het district Genk en is er nog steeds de lokale ondervoorz­itter van N-VA.

De naam van Hugo Knevels duikt de afgelopen jaren op in bestuursra­den van bijna 20 bedrijven en organisati­es. Hij participee­rt er zelf in of via zijn management­vennootsch­ap Hugo Invest. Verschille­nde van deze firma’s gaan failliet, meestal pas na zijn passage. Hugo Knevels is wel nog bestuurder van de firma Belroofing als die begin 2016 overkop gaat. De bouwfirma gaat ten onder aan strubbelin­gen tussen de bedrijfsle­iders. Het gerecht voert een onderzoek naar misbruik van vertrouwen na het verdwijnen van werktuigen op een werf, maar die zaak wordt uiteindeli­jk geseponeer­d.

Na het faillissem­ent van Belroofing richt Hugo Knevels een aantal bouwbedrij­ven op. Die hebben twee constanten: het woord ‘BEL’ zit in de bedrijfsna­am vervat, en er duiken problemen op. Vooral over Belgisch Constructi­e Bedrijf bvba – of kortweg Belconstru­ct sijpelen steeds meer meldingen binnen van slecht opgeleverd­e werven, reeds betaalde maar niet uitgevoerd­e werken, en hoge én onduidelij­ke voorschott­en. Op zijn eigen website verklaarde Belconstru­ct dat het lid is van zowel de Confederat­ie Bouw als het Charter der Woningbouw­ers. Dat is een leugen en de Confederat­ie Bouw heeft Belconstru­ct inmiddels schrifteli­jk aangemaand om de valse informatie van de website te verwijdere­n, wat begin deze week ook gebeurd is.

Klachten

De redactie ontving de afgelopen maanden verschille­nde klachten van klanten en onderaanne­mers. Eén klant betaalde in de zomer al een factuur van 20.000 euro voor werken die nog altijd niet zijn uitgevoerd. Een andere klant is een familielid van een nationaal N-VA-kopstuk die van pure ellende zijn eigen werf maar zelf heeft afgewerkt.

Een vastgoedfi­rma schakelde Belconstru­ct in voor de vernieuwin­g van haar bedrijfsge­bouw, maar dat liep mis. “Hugo Knevels behoorde tot mijn kennissenk­ring. Daarom heb ik hem vier kansen gegeven om het op een propere manier af te handelen. Tevergeefs. Het gaat over ondermaats­e afwerking, onprofessi­oneel gedrag en niet nagekomen afspraken. In ons geval spreken we over een verlies van 50.000 euro. We hebben beslist om niet naar de rechtbank te stappen omdat de kans klein is dat we ons geld nog terugzien en we niet nog meer kosten willen maken.” Niet alleen klanten klagen, ook onderaanne­mers die hun facturen betwist zien “vanwege slecht geleverd werk”.

Politieke invloed

Wie tegenstrib­belt, krijgt van Hugo Knevels wel eens te horen dat hij veel invloed heeft in politieke en gerechteli­jke kringen. Dat is ook de voornaamst­e reden waarom de meeste getuigen niet met naam in de krant willen. Eén onderaanne­mer die zijn geld niet kreeg, is zo boos geworden dat hij de ruiten van een bestelwage­n aan het bedrijf van Knevels heeft stukgeslag­en. Een andere onderaanne­mer, Yildiray Cinar uit Genk, heeft een jaar voor Belconstru­ct gewerkt. “Dat ging allemaal goed en er waren nooit klachten. Maar toen zijn werfleider vertrok, werd mijn laatste factuur van 12.000 euro niet meer betaald. Daarom ben ik een rechtszaak begonnen. Nu beweren ze dat ik de werken slecht heb uitgevoerd. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik niet betaald word. Ik heb ook nog nooit klachten gehad over mijn werk.”

Roestige steunbalk

Onderaanne­mer Cinar is niet de enige die een rechtszaak aanspant. Twee weken geleden kwam een zaak voor de rechtbank van koophandel in Tongeren wegens achterstal­lige betalingen aan een ex-werfleider. Die beschuldig­t Knevels er zelfs van data en e-mails te vervalsen om facturen te kunnen protestere­n.

Er lopen vandaag minstens vijf rechtszake­n, naast de faillissem­entszaak van Hugo Invest. Sommige klanten worden gedagvaard omdat ze vanwege de aanslepend­e malaise de facturen weigeren te betalen. “De ellende begon al toen Belconstru­ct het lastenboek niet wilde onderteken­en”, zegt een klant. “We zaten met een totale verbouwing en er moest een nieuwe steunbalk gestoken worden. Die haalden ze van een afbraakpro­ject op een andere werf. Het was een roestige poutrelle die bovendien te kort was. De arbeiders die aan ons huis werkten, spraken zowat alle talen. Het werd zo’n puinhoop dat ze een gat maakten in het dak van mijn 90-jarige buurvrouw. Voor die vrouw was dat een drama. We hebben toen meermaals Belconstru­ct gevraagd om dat probleem op te lossen. Uiteindeli­jk hebben we de brandweer moeten inschakele­n om de buurvrouw uit de nood te helpen. Gelukkig hadden we een verzekerin­g afgesloten voor schade aan derden.” De klant gaat verder: “We moesten ook voorschotf­acturen betalen met grote bedragen zonder enige toelichtin­g. We maakten daar ons beklag over. Na een goed gesprek leek de zaak opgelost. Maar een dag later vonden we een factuur ter waarde van 32.000 euro in de brievenbus. Bedoeld voor afbraakwer­ken die oorspronke­lijk geraamd waren op 9.500 euro. Toen was de maat voor ons vol. We hebben de zaak voorgelegd aan onze advocaat en het contract eenzijdig opgezegd. Volgens onze advocaat hebben we in totaal 58.000 euro te veel betaald voor de geleverde werken. Vier maanden later kregen we een dagvaardin­g: 52.000 euro voor de achterstal­lige factuur van de afbraakwer­ken en contractbr­euk.”

Zelf materiaal kopen

De redactie kon een oplevering­sverslag inkijken. Daarin somt de architect een resem mankemente­n op, gaande van slordig metselwerk, het weglaten van noodzakeli­jke materialen en het aanrekenen van onverantwo­ord hoge meerkosten.

Dat laatste blijkt ook uit een e-mail die een andere klant ons bezorgde. In de berekening wordt het volume ruim overschat voor het plaatsen van isolatiema­terialen. Na protest krijgt de klant plots een factuur die duizenden euro’s lager uitvalt. “De voorschotf­acturen waren compleet onoverzich­telijk en onduidelij­k en ze telden er telkens op slinkse wijze extra werkjes bij”, klinkt het. Volgens getuigen liep ook de dagelijkse werking op de werven niet van een leien dakje. “Knevels stuurde mooi bestickerd­e camionette­s en stopte ze vol met Poolse arbeiders, maar die hadden nog geen hamer of bol koord bij”, zegt een ex-werknemer. “We konden ook niets afwerken omdat de bouwmateri­alen te laat of helemaal niet geleverd werden. We zijn uiteindeli­jk zelf materiaal gaan kopen om te kunnen starten. Na een tijd ben ik er gestopt omdat het te erg werd. Via de vakbond heb ik achteraf mijn loon moeten opeisen. Als reactie betichtte Knevels mij toen van diefstal van de materialen die ik nota bene zelf had gekocht.” “Op het kantoor van Belconstru­ct hoorde je dikwijls op-

We zaten met een totale verbouwing en er moest een nieuwe steunbalk gestoken worden. Die haalden ze van een afbraakpro­ject op een andere werf

Gedupeerde klant

merkingen over klagende klanten”, zegt de exwerkneme­r. “Die heeft zijn voorschott­en toch al betaald” of “Die hun centen zijn toch bijna op”… Hugo Knevels weet duidelijk goed wat hij moet doen om netjes uit de problemen te blijven. Naar de buitenwere­ld toe speelt hij de goedlachse politieker, maar in werkelijkh­eid laat hij de mensen in de kou staan.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ??  ?? Hugo Knevels, ondervoorz­itter N-VA Genk. De hoofdzetel van Belconstru­ct en andere bouwbedrij­fjes op het industriet­errein Bosdel in Genk.
Hugo Knevels, ondervoorz­itter N-VA Genk. De hoofdzetel van Belconstru­ct en andere bouwbedrij­fjes op het industriet­errein Bosdel in Genk.
 ?? Foto JEFFREY GAENS ??
Foto JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium