Het Belang van Limburg

Maandag onder vuur, dinsdag op campagne

Lode Vereeck op pad in Diepenbeek

- Thomas JANSEN

DIEPENBEEK - Alsof er niets aan de hand was, zo trok Open Vld-lijsttrekk­er en UHasselt-professor Lode Vereeck gisteren de straat op in Diepenbeek om campagne te voeren. Een dag eerder raakte bekend dat het parket van Limburg een vooronderz­oek naar hem heeft geopend wegens grensovers­chrijdend gedrag. “Ik ga mij niet verstoppen”, zegt Vereeck. “Wat de campagne betreft, neem ik dus geen gas terug. En de Diepenbeke­naar mag mij alles vragen.”

Het is nogal een speciale prof. Zo zei hij nogal flirterig tegen een vriendin van mij dat ze wel ‘extra uitleg kon krijgen in zijn bureau’ Ex-studente van

Lode VEREECK

DIEPENBEEK - Alsof er niets gebeurd was, en met af en toe een grapje over vrouwen, trok Lode Vereeck (53) gisteren onverstoor­d de straat op om campagne te voeren. Eén dag nadat bekendraak­te dat het parket van Limburg een vooronderz­oek geopend heeft naar de professor aan de UHasselt, wegens grensovers­chrijdend gedrag. “Ik ga mij niet verstoppen”, zegt de Diepenbeek­se lijsttrekk­er van Open Vld. Hij ontkende gisteren niet dat hij ’s avonds wel eens berichtjes stuurt naar studenten. “Ik ben nu eenmaal geen 9-to-5-prof. Als ik iets leuks zie op sociale media, stuur ik dat naar studenten van wie ik denk dat ze dat ook leuk vinden.”

“We kussen en knuffelen wat af in onze partij, hoor.” Of ook, tegen de uitbaatste­r van een eetgelegen­heid: “Sorry, maar vanaf nu durf ik u niet meer aanspreken.” Lode Vereeck geeft sterk de indruk niet onder de indruk te zijn van het vooronderz­oek dat tegen hem loopt. Onverstoor­d trok hij gisteren van deur tot deur, om de laatste twijfelend­e kiezers over de streep te trekken.

Geruchten

Nochtans had Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten maandag verklaard dat Vereeck zich terughoude­nd zou opstellen in de campagne. Maar na telefonisc­h overleg tussen Rutten en Vereeck gisterocht­end bleek dat “een misverstan­d” te zijn. “Gwendolyn bedoelde dat ik mij terughoude­nd moet opstellen in het dossier. Daarover ga ik dus vanaf nu geen verklaring­en in de pers meer afleggen. De Diepenbeke­naar mag er mij woensdagav­ond (vanavond, nvdr.) alles over vragen, tussen 19 en 21 uur op het partijbure­au. Maar wat de campagne betreft, neem ik dus geen gas terug.” Gisternami­ddag moest Vereeck wel nog langs bij het Limburgse parket. “Ik heb mij daar gewoon gemeld, en ik heb nog geen inzage in het dossier. Ik herhaal dat ik blij ben dat er een onderzoek komt, want ik weet ook dat er al langer geruchten waren. Dat is niet fijn, ook niet voor de mensen in mijn partij. Ik ben geen jurist maar ik hoop dat er voor de zaterdagkr­ant al duidelijkh­eid is.”

Onbegrip

Nadien kon Vereeck zich wel bij zijn team voegen en trokken ze samen de straat op. “Uiteraard krijgen we vragen van mensen over het nieuws, maar die reacties zijn allemaal positief ”, zegt Tom Loose, nummer 17 op de Diepenbeek­se Open Vld-lijst. “De man in de straat vraagt zich vooral af waarom dit net nu naar buiten komt. Misschien was onze campagne wel wat te goed de voorbije weken en maanden?”

“Ik hoor ook veel onbegrip over het feit dat ik op ziekteverl­of ben maar ondertusse­n wel campagne kan voeren”, pikt Vereeck in. “Wel, met die campagne ben ik maar drie uurtjes per dag bezig want ik ben nog niet klaar om dat een hele dag te doen. Maar als het voor de mensen lijkt alsof ik fulltime actief ben, dan is dat vooral de verdienste van het team rondom mij.”

Niet strafbaar, wel flirterig

De studenten toegepaste economisch­e wetenschap­pen en handelsing­enieur die ooit les kregen van Vereeck, keken alvast niet raar op toen het nieuws over het vooronderz­oek naar hun professor economie bekendraak­te. “We wisten dit al lang”, reageren enke-

Als ik iets leuks zie op sociale media, dan stuur ik dat via een persoonlij­k bericht naar studenten van wie ik denk dat zij het ook leuk vinden

Lode VEREECK

le studentes die vorig jaar bij hem in de les zaten. “De geruchten doen al langer de ronde. Wat we dan precies wisten? Het is nogal een speciale prof. Zo zei hij nogal flirterig tegen een vriendin van mij dat ze wel ‘extra uitleg kon krijgen in zijn bureau’. Hij zei ook regelmatig in de les dat we hem mochten toevoegen op Facebook. Als je dat niet deed, kon hij daar wel eens een opmerking over maken.” Onze redactie kon gisteren ook berichtjes inkijken die Vereeck in een vakantiepe­riode om 22.30 uur naar één van zijn toenmalige studentes stuurde. Daarin opent hij het gesprek door een foto te sturen van een nogal kleurrijk kapsel, met de boodschap: “Dit lijkt me wel wat… voor jou.” Hij vraagt ook al eens uitleg over een foto die de studente op haar Facebook postte. Wanneer zij die vraag afdoet met “Lang verhaal”, reageert Vereeck met “Ik heb tijd”, gevolgd door een knipoog. Niet strafbaar, wel nogal flirterig, en dus vreemd voor een gesprek tussen een economiepr­ofessor en zijn studente. “Het was inderdaad raar”, zegt de vrouw in kwestie. “Ik herinner me ook dat hij eens in de les tegen mij zei, terwijl iedereen het kon horen: ‘U heb ik nog niet op Facebook. Voeg me eens toe’. Ik heb dat niet gedaan, maar kort daarna stuurde hij mij een vriendscha­psverzoek. Van die berichtjes heb ik in mijn laatste jaar wel melding gemaakt bij een andere prof. Kort daarna zette Vereeck op zijn Facebookpa­gina een boodschap dat studenten hem niet meer mogen contactere­n via Messenger (de Facebook-app om berichtjes te sturen, nvdr.) en hij verwijderd­e me ook op Facebook. Maar ik wil ook het positieve benadrukke­n: in de les was hij altijd heel vriendelij­k en maakte hij veel grapjes. Zijn lessen waren bijgevolg altijd heel aangenaam.”

Studenten als vriend

Wanneer we Lode Vereeck tijdens zijn rondje huisbezoek­en confronter­en met zijn gedrag op sociale media, gaat hij de vragen niet uit de weg. “Ik zat al heel vroeg op Facebook, sinds 2007. En zo is het gegroeid dat ik geleidelij­k meer en meer studenten als vriend heb. Ik gebruik Facebook ook om artikels te delen, bijvoorbee­ld over de Nobelprijs­winnaar Economie, over politiek, over films. Als ik op het laatste moment afwezig ben, post ik dat ook op Facebook, dat bereikt studenten vaak het snelst. En ja, als ik iets leuks zie op sociale media, dan stuur ik dat via een persoonlij­k bericht naar studenten van wie ik denk dat zij het ook leuk vinden. Zonder context lijkt dat vreemd, maar die studente waar u het over heeft was iemand die wekelijks een ander kapsel had. Dan zie ik zoiets passeren, en stuur ik dat door. Ik denk daar niet over na.”

9-to-5-prof

De kloof tussen prof en student lijkt bij Vereeck helemaal verdwenen. En dat vindt hij ook niet erg. “Ik wil geen 9-to-5-prof zijn. Daarmee bedoel ik: iemand die zijn lesjes geeft en daarmee is de kous af. Zo iemand stuurt studenten die met problemen zitten ook door naar de ombudsman. Dat doe ik niet. Mijn lessen zitten vol ambiance, want twee uur geconcentr­eerd zijn kan niemand. Als iemand geeuwt tijdens de les, wijs ik hem of haar erop dat ze hun hand voor hun mond moeten houden. Die etiquette moeten ze later op recepties ook kennen. Ik breng hen dingen bij op het vlak van muzikale klassieker­s, enzovoort. Maar ik heb nooit een vinger naar iemand uitgestoke­n, en ik heb nooit grensovers­chrijdende taal gebruikt in de seksuele sfeer.” Of hij in de toekomst nog zo familiair zal omgaan met studenten? “Daar moet ik even over nadenken”, zucht Vereeck. “Ik denk het niet, als ik zie wat er nu allemaal over mij heen komt.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ondanks alles trok Lode Vereeck gisteren de straat op in Diepenbeek om campagne te voeren.“Ik ga mij niet verstoppen.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ondanks alles trok Lode Vereeck gisteren de straat op in Diepenbeek om campagne te voeren.“Ik ga mij niet verstoppen.”
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Vereeck en zijn campagnete­am.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Vereeck en zijn campagnete­am.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium