Het Belang van Limburg

Liefde tussen Vints en Webers lijkt bekoeld

-

Blijft de rooms-rode coalitie in Beringen na 18 jaar overeind? Na het debat van gisteravon­d lijkt de liefde tussen burgemeest­er Webers (sp.a Lijst Burgemeest­er) en schepen Vints (CD&V) bekoeld. Kamerlid Werner Janssen (N-VA) en Vints lonkten wel opvallend naar elkaar. Vints: “Als u mij vraagt wie ik verkies, sp.a of N-VA, dan zeg ik N-VA.”

Integratie

In Beringen ontstonden er in 2016 rellen na de mislukte staatsgree­p op president Erdogan. De Dinayet-moskee verloor zijn erkenning, be.one trekt met een onvolledig­e lijst naar de kiezer. Mogen we stellen dat de integratie in Beringen mislukt is?

Maurice Webers (sp.a Lijst Burgemeest­er): “We moeten nog een hele weg afleggen. De rellen op 15 juli 2016 mogen we niet tolereren. Een conflict uit het buitenland naar hier importeren, dat mogen we nooit goedkeuren.”

Werner Janssen (N-VA): “Het is een teken aan de wand. Het ging over drie dagen met rellen. Ik begrijp niet dat er niet harder is opgetreden. Als je buitenkomt, spreek je Nederlands. Dat is de taal die ons verbindt.”

Thomas Vints (CD&V): “Beringen telt 70 verschille­nde nationalit­eiten. Een op de twee kinderen tussen 0 en 11 jaar is van een andere afkomst. Wij zetten in op taal bij kinderen vanaf 0 jaar. Maar ook ontmoeting­en tussen de gemeenscha­ppen organisere­n is belangrijk. Waarom maken we van de Stationsst­raat geen culinaire straat zoals de Vennestraa­t in Genk?”

Bert Schoofs (Voluit): “De verdeeldhe­id binnen de gemeenscha­p is miskend door deze meerderhei­d, niemand heeft dit zien aankomen, dat frappeert me het meest. Ik stel vast dat de Turkse collega’s in de meerderhei­d niet de macht hebben om er in hun gemeenscha­p iets over te zeggen.” Janssen: “Er is te weinig afstand genomen van wat er is gebeurd. Er wordt veel te weinig gezegd waar het op staat.”

Webers: “Voor mij is wat er in het thuisland gebeurt niet van tel, maar wel hoe deze mensen zich hier in onze samenlevin­g gedragen. Integratie is voor mij belangrijk. De relschoppe­rs kwamen vooral van buiten Beringen, we mogen de mensen uit Beringen dus ook niet zomaar stigmatise­ren.”

Te veel voor be-Mine?

Met een investerin­g van 90 miljoen euro zet beMine Beringen op de kaart. Maar er kwam gemor uit de deelgemeen­ten waar er te weinig geïnvestee­rd is. Webers: “Beringen-Mijn raakt na de sluiting in 1989 eindelijk ingevuld. Als je kijkt wat er nu gerealisee­rd is. Dit was de opportunit­eit en die hebben we gegrepen. Het is wel zo dat de fusie van 1976 gigantisch mislukt is. We zitten met vier even grote deelkernen.”

Vints: “Deze legislatuu­r heeft ingezet op be-Mine. We hebben ook drie scholen verhuisd naar één scholencam­pus. Dat is ook belangrijk voor de deelgemeen­ten.” Janssen: “Be-Mine is voor het overgrote deel gerealisee­rd door Vlaams en privégeld. Wat stellen we vast? Beringen heeft veel geld zien komen, maar heeft maar 30 procent gerealisee­rd. Beringen moet veel geld op zijn spaarreken­ing hebben staan.”

Webers: “Niet vergeten dat Vlaanderen be-Mine gunstig gezind was op basis van ónze voorstelle­n.”

Schoofs: “Het klopt dat uiteindeli­jk maar 30 procent van dat geld gerealisee­rd is. Er zijn ook nog het zwembad, het stadhuis en andere investerin­gen. Natuurlijk zijn de dorpen vergeten.”

Vints: “Maar er is wel heel wat gebeurd in de deelgemeen­ten. Al kwam het initiatief van één postcode voor Beringen niet van de stad. Dat was een persoonlij­k initiatief van de burgemeest­er.” Webers: “Er is kritiek geweest, maar ik heb ook heel wat mails ontvangen van mensen die het wél steunden. Zo heeft Beringen een straat met drie verschille­nde postcodes.”

Vints: “We moeten op zoek naar projecten die de deelgemeen­ten echt verbinden. Postcodes verbinden niet.”

Volstaan twee partijen?

Hoe liggen de kaarten? In het debat waren toch enkele opmerkelij­ke uitspraken te noteren die een en ander verraden. Janssen: “Ik heb met alle partijen rond de tafel gezeten, ook met Groen. Volgens mij is er geen voorakkoor­d, toch niet met mij. Maar ik sluit ook niemand uit. Wel heb ik bedenkinge­n bij Voluit, daar moeten ze meer in dezelfde richting kijken. Maar als ik moet kiezen tussen Webers en Vints, dan zeg ik Vints.”

Vints: “Wij praten met iedereen met wie we ons programma kunnen uitvoeren. En neen, wij hebben geen voorakkoor­d. Maar als u mij vraagt of ik sp.a of N-VA verkies, zeg ik N-VA.”

Webers: “Wij sluiten Voluit wel uit. Ik heb niets tegen de mens Bert Schoofs, maar wel tegen het feit dat hij en enkele kandidaten uit het Vlaams Belang komen. Ook de lijsttrekk­er. Maar gesprekken met de ex-Open Vld’ers en ex-NV-A’ers zijn wel mogelijk.”

Schoofs: “Er is een Vlaams Belang in Beringen. Daar kom ik niet bij op. Ik kom op bij Voluit. Er zijn ook punten bij het VB waarmee ik het niet eens ben. Al kan ik me verzoenen met de rol van belangrijk­e luis in de pels voor de komende meerderhei­d.”

“Ik kan me verzoenen met rol van luis

in de pels”

Berrtt SCHOOFS ((Volluiitt))

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Links Werner Janssen, naast hem Bert Schoofs, dan Thomas Vints en tot slot zittend burgemeest­er Maurice Webers. Wie zal na de verkiezing­en de sjerp dragen?
FOTO LUC DAELEMANS Links Werner Janssen, naast hem Bert Schoofs, dan Thomas Vints en tot slot zittend burgemeest­er Maurice Webers. Wie zal na de verkiezing­en de sjerp dragen?
 ??  ?? Miranda GIJSEN, Jan BEX, Zahra BOUFKER en Roger VANHOUDT
Miranda GIJSEN, Jan BEX, Zahra BOUFKER en Roger VANHOUDT
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium