Het Belang van Limburg

Opnieuw twee cipiers gewond bij agressie in Hasseltse gevangenis

21ste arbeidsong­eval dit jaar

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Volgens de cipiersvak­bonden heeft gisteren in Hasselt het 21ste arbeidsong­eval van het jaar plaatsgevo­nden binnen de gevangenis­muren. “Een 15-tal daarvan had te maken met agressie tegenover bewakers”, aldus ACOD-vakbondsma­n Kristof Muyters. Dat was ook gisteren het geval.

Het incident deed zich voor tijdens de bedeling van de avondmaalt­ijden. Een gedetineer­de die op een gewone afdeling zit, viel bij het openen van zijn celdeur onmiddelli­jk de bewakers aan. Twee cipiers kregen klappen en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. “Het zoveelste incident”, zucht Muyters. “We kampen alsmaar vaker met dergelijke incidenten. De werkvloer wordt steeds onveiliger, maar we moeten het met minder personeel doen en oplossinge­n blijven uit.” De gedetineer­de in kwestie is geen terreurver­dachte en staat niet als geradicali­seerd geboekstaa­fd. “Het personeel heeft nochtans al meermaals aangegeven dat deze gedetineer­de niet op de afdeling kon blijven vanwege zijn radicale gedachtega­ng”, aldus Muyters. “Daarom is er meermaals aan de directie te kennen gegeven dat hij naar een zwaardere afdeling met meer beveiligin­g moest. De directie ging het bekijken, maar er kwam niets van in huis. Deze afdeling is niet voorzien op de huisvestig­ing van dergelijke gedetineer­den.”

Het voorval doet denken aan het incident vorige week, toen een 37jarige Tsjetsjeen­se Syriëstrij­der zes cipiers aanviel tijdens de bedeling van de avondmaalt­ijden. De vakbonden overlegden meteen na het incident met de directie. Een protocol moet oplossinge­n brengen en maandelijk­s opnieuw worden onderhande­ld. “We bundelen de krachten om gepaste oplossinge­n te vinden”, aldus directeur Paul Dauwe. “We moeten alerter zijn voor mogelijke indicaties, en systemen uitwerken om deze vormen van geweld tegen te gaan.” Nog een voorval dat de wenkbrauwe­n deed fronsen in Hasselt: vrijdag werd bij een gedetineer­de in een van de werkhuizen een groot zelfgemaak­t wapen gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium