Het Belang van Limburg

Van Kanarie tot Rode Duivel

Het gaat hard met de carrière van kersvers internatio­nal BRANDON MECHELE

- Gunter SCHOOFS

Wie in de winter van het seizoen 2016-2017 Brandon Mechele een selectie voor de Rode Duivels voorspeld had, werd voor gek verklaard. Maar kijk: een uitleenbeu­rt aan STVV en een kampioenen­jaar bij Club Brugge later, is het zover: de WestVlamin­g hoort bij de grote jongens. “Neen, dit had ik nooit verwacht”, vertelde een trotse Mechele op het oefencompl­ex van de Rode Duivels in Tubeke.

Flashback naar januari 2017. Brandon Mechele is overbodig bij Club Brugge. Coach Michel Preud’homme legt de centrale verdediger niets in de weg als Ivan Leko, op dat moment trainer van STVV, aanklopt om de speler te huren. Het kost STVV-CEO Philippe Bormans wel wat zweet om Roland Duchâtelet te overtuigen om de nodige middelen vrij te maken, maar op aandringen van Leko blijft Bormans pushen. Uiteindeli­jk huurt Sint-Truiden het Clubtrio Mechele, Bolingoli, Bruzzese tot het einde van het seizoen. Voor lang geen onoverkome­lijke som, want niemand in Brugge rekent nog fel op de huurlingen.

Op 22 januari 2017 debuteert Mechele bij de Kanaries. STVV verliest met 3-1 in Anderlecht, maar de vijfmansde­fensie Dussaut-Mechele-Kotysch-Fernandes-Bolingoli doet het verre van slecht. Drie dagen later start Mechele opnieuw in de basis. STVV vloert KV Mechelen op Stayen met 2-1, de West-Vlaming is vertrokken voor een mooie tweede seizoenshe­lft.

Uit beeld bij Club

Gisteren, ruim anderhalf jaar later, mocht Mechele de pers toespreken als Rode Duivel. Hij was duidelijk niet vergeten, dat hij anderhalf jaar geleden nog uitkwam voor STVV. “Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat die stap naar STVV de enige juiste was”, aldus Mechele. “Sindsdien is het alleen maar bergop gegaan. Met dank aan Ivan Leko. Het is door hem dat ik hier nu zit.”

Sascha Kotysch herinnert zich de komst van Mechele bij STVV nog goed. “Brandon toonde vanaf dag één veel werklust, hij lag snel goed in de groep. Zijn positieve ingesteldh­eid werkte motiverend. Zo zag Leko het graag”, aldus Kotysch. “In het begin hoopte Mechele om een paar wedstrijde­n mee te pikken, meer niet. Hij kwam immers van ver, want bij Brugge was hij uit beeld verdwenen. Maar Leko was zijn grote geluk. Die zag dat Brandon ons met zijn kwaliteite­n veel kon bijbrengen. Hij is immens rustig aan de bal, een groot pluspunt voor onze toenmalige defensie. Positionee­l staat hij altijd goed en anticipere­n kan hij als de beste. Ik hoorde ooit dat hij opbouwend te min is voor Club Brugge, maar onder Leko heeft hij stappen gezet.”

Felicitati­es van Kotysch

Mechele beleefde een mooie tweede seizoenshe­lft bij STVV. Een seizoen dat eindigde met een klinkende 7-0zege in play-off 2 tegen KV Mechelen. Het leverde de Kanaries een play-off-finale op tegen KRC Genk. “Iedereen hoopte dat de huurlingen van Club Brugge ook het seizoen nadien in SintTruide­n zouden blijven. Maar toen Leko naar Club trok, wisten we meteen hoe laat het was”, aldus Kotysch. “Bij blauw-zwart behield de coach het vertrouwen in Mechele. En terecht. Als je ziet waar hij nu staat. Eerlijk: dat hij anderhalf jaar na zijn komst naar STVV Rode Duivel zou worden, had ik niet verwacht. Ik hoor Brandon nog regelmatig. Ik wenste hem nog proficiat met zijn selectie. Dat hij nog contact houdt, siert hem.”

Eerlijk: dat hij anderhalf jaar na zijn komst naar STVV Rode Duivel zou worden, had ik niet verwacht

Sascha KOTYSCH

Leerrijk

Denkt Mechele dat hij ook op langere termijn een toekomst heeft bij de Duivels? “Eerst wil ik me meten op training”, zei de Club-verdediger. “Zien hoe ik omga met dit niveau. Ik kende de meeste spelers alleen van te zien op televisie. Nu staan ze naast mij op het oefenveld. Het is leerrijk om te zien hoe zij reageren in bepaalde situaties. Ik ben erg trots, want eerlijk: ik had nooit gedacht dat ik ooit nog bij de nationale ploeg zou geraken. Daarom zou het een eer zijn mocht ik minuten krijgen tegen Zwitserlan­d of Nederland. De bondscoach heeft veel vertrouwen in mij, dat maakt me fier.”

Ook het buitenland zal Mechele nu in het vizier krijgen, maar daar is de centrale verdediger naar eigen zeggen niet mee bezig. “Ik denk helemaal niet aan een transfer. Ik ben perfect gelukkig bij Club Brugge. Neen, het buitenland is voor mij geen item. Ik wil het vertrouwen behouden bij Leko en Club Brugge en wie weet kunnen Leko en ik ons palmares samen uitbreiden, mét heel Brugge.”

Sinds mijn periode bij STVV is het alleen maar bergop gegaan. Met dank aan Ivan Leko. Het is door hem dat ik hier nu zit

Brandon MECHELE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA/JEFFREY GAENS ?? Onder de vleugels vanIvan Leko (inzet) bij STVV en Club Brugge schopte Mechele het totinterna­tional.
FOTO BELGA/JEFFREY GAENS Onder de vleugels vanIvan Leko (inzet) bij STVV en Club Brugge schopte Mechele het totinterna­tional.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium