Het Belang van Limburg

“Er is geen enkele link tussen onze melding en de verkiezing­en”

-

HASSELT - De UHasselt ontving in mei al een eerste klacht over professor Lode Vereeck. Waarom maakte de universite­it dan pas vorige week donderdag, een week voor de gemeentera­adsverkiez­ingen, het dossier over aan het parket? “Na een klacht volgt een procedure, en die duurt enkele maanden”, zegt rector Luc De Schepper (foto). “Dit heeft niets met de verkiezing­en te maken.”

Lode Vereeck ziet de klacht van de UHasselt als een “politieke afrekening” vlak voor de verkiezing­en. Waarom maken jullie net nu het dossier over aan het parket, terwijl de eerste melding al van mei dateert?

De Schepper: “Na die melding hebben wij, zoals het hoort, intern een tuchtproce­dure opgestart. Dat neemt enige tijd in beslag, in dit geval enkele maanden. In die periode zijn er, onder meer door ondervragi­ngen, nog een aantal dingen boven water gekomen. Op het moment dat het dossier volledig was, hebben wij dat overgemaak­t aan het parket. Als mensen denken dat wij op die manier de verkiezing­en in Diepenbeek willen beïnvloede­n, dan vind ik dat heel erg. Wij hebben die link in ieder geval nooit gelegd.”

Hebben jullie dan nooit overwogen om bijvoorbee­ld te wachten tot na 14 oktober?

“Dan zou men ons ongetwijfe­ld dezelfde verwijten maken. Dan zou het wel geweest zijn dat we de Vlaamse verkiezing­en willen beïnvloede­n, want die komen er ook snel aan (in mei 2019, nvdr).

Zijn er aan de UHasselt vaak klachten in verband met grensovers­chrijdend gedrag?

“Neen. Voor mij als rector is dit het eerste en enige dossier. En ik ben hier nu toch al sinds 2004.”

Waar kunnen studenten terecht als ze het slachtoffe­r worden van grensovers­chrijdend gedrag?

“Wij hebben daarvoor een vertrouwen­spersoon, en onze studenten weten ook wie dat is. Wie meldingen heeft over professor Vereeck, kan zich bij mij persoonlij­k melden. In dat geval gaat het immers om bijkomende elementen in het dossier.”

Onder studenten is te horen dat professor Vereeck vriendscha­psverzoeke­n stuurde op Facebook naar heel wat studenten. Heeft UHasselt bepaalde richtlijne­n voor professore­n op sociale media?

“Neen, daar is geen eenduidige code over. En dat zou ook nogal moeilijk zijn. Professore­n moeten daar zelf over waken, maar we kunnen hen niet verplichte­n weg te blijven van sociale media. Iedereen moet dat op zijn manier invullen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium