Het Belang van Limburg

Alle dokters onder één dak

Lommelse zorgcampus Mudhoven is Belgische primeur

- Mireille MAES/Geert VAN BAELEN

LOMMEL - Na een bezoek aan de huisarts rechtstree­ks met uw voorschrif­t de apotheek binnenwand­elen, en als de afspraak bij de oogarts is afgelopen meteen een nieuwe bril oppikken bij de opticien. Over enkele jaren kan het in Lommel, dat met Mudhoven als eerste in België een zorgcampus krijgt pal in het centrum van de stad. “Dit maakt het leven gewoon eenvoudige­r, voor de patiënten en de dokters”, zegt huisarts en initiatief­nemer Jos Vanhoof.

Zestien huisartsen, een groepsprak­tijk van tandartsen, een dierenarts, een grote apotheek, een fitness- en revalidati­ecentrum, een winkel voor protheses en bandages én een gezondheid­scafetaria. Binnen enkele jaren vindt de Lommelaar die allemaal terug onder één dak, pal in het centrum van de stad.

Ongeveer 3,5 jaar gaat het nog duren aleer de zorgcampus Mudhoven op de terreinen van de nonnekessc­hool klaar is. Vanaf dan kan elke bezoeker er terecht voor een uitgebreid pakket aan medische kennis en verzorging op maat. “Het project is nog jong”, geeft huisarts Jos Vanhoof, een van de initiatief­nemers, toe. “Twee keer zijn we met potentiële kandidaten samengekom­en. En toch is van de 5.000 m2 op de zorgcampus al bijna driekwart gereservee­rd.”

Wachtdiens­ten

Maar er is dus nog ruimte voor geinteress­eerde gezondheid­sspecialis­ten. “Elke Lommelse huisarts krijgt de kans om deel te nemen aan dit project. En daarvoor moet die dokter niet eens in een associatie stappen. Door zo veel mogelijk zorgverstr­ekkers op dezelfde campus te lokalisere­n, krijg je een beter samenspel van alle betrokken partijen. De patiënt kan rechtstree­ks van de huisarts naar de apotheker. Na een bezoek aan de oogarts kan je zo bij de opticien binnenstap­pen. Het maakt het leven eenvoudige­r. Zowel voor de patiënt als voor de zorgverlen­er. Denk bijvoorbee­ld maar aan de wachtdiens­ten”, aldus nog de dokter.

De ontwikkela­ars verwachten dagelijks zo’n vijfhonder­d bezoekers op de campus. En Mudhoven zoals het nu wordt voorgestel­d, is nog maar de light-versie. In de large-versie is er ook nog ruimte voorzien voor vijftien zorgflats. Daarvoor moeten nog enkele privé-eigenaars hun gronden verkopen.

Kinderopva­ng

Naast de zorgcampus gaat projectont­wikkelaar Kolmont nog een zestigtal wooneenhed­en op het stuk grond bouwen. “Het gaat van appartemen­ten met een slaapkamer tot stadswonin­gen met een eigen tuin. De prijzen zullen variëren tussen de 185.000 en de 270.000 euro, exclusief de kosten. Rond de huizen is er voldoende open ruimte waar kinderen kunnen spelen en volwassene­n tot rust kunnen komen. Daarom de naam Mudhoven. Het groen tussen de gebouwen zijn de hoven langs de Mudakkers”, legt Michel Verhoeven van Kolmont de naamkeuze uit.

De speelruimt­es gaan naadloos aansluiten op de speelplein­en van de school en de kinderopva­ng die er is gepland. In de Kloosterst­raat komt ook een nieuw parochiaal centrum. “Onze ambitie is groot”, zegt Vanhoof nog. “Zo denken we aan een fietsservi­cepunt voor de bewoners en ook aan een kinderboer­derij, een sociaal project waar mensen met een verstandel­ijke beperking de dieren verzorgen. We bekijken ook of we hen – naar Nederlands model – kunnen inschakele­n in het restaurant.” Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en is bijzonder trots op het project. “We hadden enkele voorwaarde­n verbonden aan de verkoop van deze gronden: geen handel die concurreer­t met de handelaars in de Kerkstraat, en een ondergrond­se parking. Ik denk dat dit project daar perfect aan beantwoord­t. Er gaan 250 ondergrond­se publieke parkeerpla­atsen komen. En de zorgcampus versterkt de handel in onze belangrijk­ste winkelstra­at.”

De patiënt kan van de huisarts rechtstree­ks naar de apotheker, en van de oogarts naar de opticien. Dat maakt het leven eenvoudige­r

huisarts Jos VANHOOF

 ?? FOTO HBVL ?? Naast de dokters, tandartsen, opticien en andere gezondheid­sspecialis­ten komen op Mudhoven ook zestig woningen met een speeltuin.
FOTO HBVL Naast de dokters, tandartsen, opticien en andere gezondheid­sspecialis­ten komen op Mudhoven ook zestig woningen met een speeltuin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium