Het Belang van Limburg

Naya is haar halsband kwijt

- Mireille MAES

LEOPOLDSBU­RG - Wolvin Naya is van haar halsband af. De Duitse professor Norman Stier kwam enkele weken geleden naar Limburg om de band vanop afstand open te klikken. Gisteren was er ook nog overleg tussen twaalf Limburgse gemeenten, Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) over hoe we best samenleven met het wolvenkopp­el dat nu in onze provincie woont.

Op het overleg werd beslist om in het kader van het wolvenplan eerst de profession­ele schapenfok­kers te beschermen. “De gemeenten lieten ook weten dat ze een fiche willen met duidelijke informatie over hoe je een schadeverg­oeding kan eisen. Die gaan we nu maken”, zegt Dries Gorissen van ANB.

Echt veel schade kan nog niet op de conto’s van Naya en August worden geschreven. In totaal kwamen bij Natuur en Bos 18 schadedoss­iers binnen. Zes keer was de schuldige een wolf. “In acht gevallen was er een andere doodsoorza­ak, meestal een hond. In vier dossiers is het DNA-onderzoek nog niet klaar. Maar dat betekent dat honden dus meer schade hebben aangericht dan de wolven. De meeste aanvallen op schapen gebeurden ook op het militair domein toen de omheining niet goed functionee­rde. Dat probleem is intussen opgelost”, zegt Marie-Laure Vanwanseel van ANB.

Natuurpunt en WWF hebben al laten weten dat ze hun vrijwillig­ers willen inzetten om mensen die preventiev­e maatregele­n nemen tegen een wolvenaanv­al te ondersteun­en.

Gps

De wetenschap­pers gaan ervan uit dat de twee wolven nog steeds in hetzelfde gebied verblijven. Maar nu Naya geen halsband meer heeft, is het niet langer mogelijk om haar via gps op te sporen. “Omdat de batterij van de halsband ging stilvallen, heeft professor Stier vanop beperkte afstand het slot losgeklikt. Toen Naya weg was, kon de band met de gegevens simpelweg worden opgeraapt.”

Maar nu zijn de onderzoeke­rs dus afhankelij­k van wildcamera’s en pootafdruk­ken om te achterhale­n waar het wolvenpaar zich zoal bevindt. Ze krijgen daarbij hulp van de jacht- en natuursect­or.

 ?? FOTO ANB ?? De twee wolven kunnen nu enkel nog via wildcamera’s en pootafdruk­ken worden gevolgd.
FOTO ANB De twee wolven kunnen nu enkel nog via wildcamera’s en pootafdruk­ken worden gevolgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium