Het Belang van Limburg

“Deze regering is een flop, flop, flop”

Ex-premier Elio Di Rupo plots weer aan zet

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - “Flop, flop, flop!” Dat is wat voormalig premier Elio Di Rupo (PS) vindt van de realisatie­s van zijn opvolger Charles Michel (MR). Van N-VA-Kamerfract­ieleider Peter De Roover mag het gloednieuw­e fonds voor factchecki­ng dat de regering in het leven roept, al meteen ingezet worden om Di Rupo’s uitspraken te controlere­n. “Alleen vrees ik dat Di Rupo de 1,5 miljoen euro die we daarvoor voorzien, nu al heeft opgebruikt”, zei De Roover.

Het was niet zoals verwacht PSfractiel­eider Ahmed Laaouej die reageerde op de State of the Union, de regeringsv­erklaring die premier Michel maandag hield. Nee, het was ex-premier Elio Di Rupo zelf die zo duidelijk maakt dat hij nog altijd de eerste viool speelt bij de PS. “Mijn uitspraken zijn niet persoonlij­k bedoeld”, zei Di Rupo beleefd bij de start. “Ze zijn gericht aan de politieke familie. Na vier jaar coalitie zijn deze burgers vermoeid, ze lijden. De armoede stijgt, de middenklas­se heeft het moeilijk, de jongeren halen geen voordeel uit de tax shift. Wat u geeft, neemt u terug.” Maar even later voegde hij er wel aan toe dat het met de vader van premier Michel indertijd gemakkelij­ker werken was. Dat was dus wel persoonlij­k.

Factchecki­ng

Di Rupo was niet van plan om zich te laten onderbreke­n tijdens zijn betoog, maar Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) legde hem uit dat de parlementa­iren dat wel mogen. “Ik heb het recht om iets te vragen”, wierp Richard Miller (MR) op. “Dit is het stadhuis van Mons niet.” Miller zit namelijk ook in de gemeentera­ad van Bergen waar Di Rupo burgemeest­er is.

De ex-premier had een paar zaken becijferd. Zo zou de indexspron­g de Belg 400 euro per jaar kosten en zorgen allerlei maatregele­n ervoor dat ook de pensioenen krimpen met 640 euro per jaar. “Mijn regering had nog de grootste groei in de eurozone, jullie de laagste. De grootste hervorming van deze regering is de afwezighei­d van de socialiste­n in de regering.” Daarop mengde CD&V-voorzitter Wouter Beke zich in het debat: “In de vorige regering heb ik veel karikature­n gehoord en nu hoor ik die opnieuw. We kunnen dus wat factchecki­ng gebruiken. De vorige regering heeft de belastinge­n op arbeid verlaagd, deze regering heeft de belastinge­n op arbeid verlaagd. Mocht ik voorzitter zijn van de socialiste­n, dan zou ik applaus geven voor de 200.000 mensen die nu aan het werk zijn en vijf jaar geleden niet. Bovendien is ook de koopkracht gestegen.”

Geheime deal

Di Rupo haalde ook het tien jaar langer openhouden van de kerncentra­les Doel 1 en Doel 2 aan. “De vorige regering heeft geluk gehad dat het niet echt koud is geweest”, verdedigde Michel zich. De ex-premier had vragen over de nieuwe wet over de ontmanteli­ng van de kerncentra­les die in de maak is. De krant L’Echo had het gisteren over een geheime deal die de regering hierover aan het sluiten is met eigenaar Engie Electrabel. Ook Karen Temmerman (sp.a) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) stelden zich daar vragen bij en wilden vooral de garantie dat Engie Electrabel die ontmanteli­ng zelf betaalt. “We moeten zeker zijn dat de exploitant verantwoor­delijk is voor de kosten die in de miljarden lopen”, zegt Temmerman. Volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) moet niemand zich zorgen maken: “De krant baseert zich op een foute tekst en niet op de huidige versie.”

“Stop, stop, stop”

Volgens Di Rupo zijn de mensen de liberale recepten van deze centrumrec­htse regering meer dan beu: “Die recepten zijn een flop, flop, flop. De mensen zeggen stop, stop, stop. Het is dringend tijd dat een andere regering de touwtjes in handen neemt.”

Peter De Roover gaf trouwens toe dat zijn N-VA in deze regering niet alles heeft gerealisee­rd wat ze wilde: “We wilden de ombouw van dit land maar dat was niet mogelijk. We hebben gekozen voor realisme. Wie het verschil met het vorige beleid niet ziet, is blind of van kwade wil, of een combinatie van die twee.”

Michel had maandag al gezegd dat het begrotings­tekort “drie keer kleiner” is dan bij de start van zijn regering, van een tekort van 2,2 procent in 2014 naar 0,6 procent in 2019. Maar dat is niet het evenwicht dat N-VA wilde. “We hebben wel twee derde van het beloofde eindparcou­rs afgelegd”, zei De Roover daarover. Voor CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy, voorzitter van de commissie Financiën, mag er trouwens ook een factchecki­ng gebeuren over dat begrotings­tekort van 0,6 procent. Hij vreest dat dit volgend jaar zal oplopen tot 1,8 procent, zei hij gisteren in ‘Villa Politica’. Daarvoor baseert Van Rompuy zich op rapporten van het Monitoring­comité, het IMF en het Planbureau.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Mijn regering had de grootste groei in de eurozone, jullie de laagste”, aldus Elio Di Rupo tijdens zijn onverwacht­e betoog. “De grootste hervorming van deze regering is de afwezighei­d van de socialiste­n.”
FOTO PHOTO NEWS “Mijn regering had de grootste groei in de eurozone, jullie de laagste”, aldus Elio Di Rupo tijdens zijn onverwacht­e betoog. “De grootste hervorming van deze regering is de afwezighei­d van de socialiste­n.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium