Het Belang van Limburg

Volgt na de Griekse een Italiaanse financiële crisis?

Markten ongerust: Italiaanse rente blijft stijgen

- Marc VAN DE WEYER

ROME - De financiële markten in Europa maken zich zorgen om de staat van de Italiaanse economie, nadat de rente op Italiaanse staatsobli­gaties gisteren naar het hoogste niveau in vierenhalf jaar steeg. Minister van Financiën Giovanni Tria probeerde de markten vruchteloo­s te sussen. De Italiaanse populisten­regering jaagt met haar begrotings­plannen niet alleen de Europese Unie maar ook de financiële markten de kast op, en maakt zo haar schuldenbe­rg steeds groter.

De Italiaanse rente blijft stijgen. Gisteren naar 3,68 procent voor een lening van 10 jaar – vorig jaar was dat 2 procent – en 4 procent voor een lening van 30 jaar. De fameuze ‘spread’, het verschil tussen Duitse en Italiaanse tienjaarso­bligaties, is nu 3,1 procent. Handelaars deden Italiaans schuldpapi­er weg uitgereken­d nadat minister van Financiën en Economie Giovanni Tria in het Italiaanse parlement had verklaard dat hij “alles” zal doen om een mogelijke crisis aan te pakken, “zoals Draghi dat deed”. De Italiaanse chef van de Europese Centrale Bank wist met eenzelfde resolute belofte aan de markten een verdere eurocrisis te bedwingen.

Italiaanse crisis?

Maar wordt dat bedwingen tot nader order? Komt er na de Griekse een Italiaanse crisis? De confrontat­ie tussen Europa en de Italiaanse regering van extreem- (de Lega van Matteo Salvini) en radicale populisten (de Vijfsterre­nbeweging van Luigi Di Maio) knaagt nu al aan de stabilitei­t van de euro. Gisteren zakte die weer wat ten opzichte van de dollar.

De financiële markten vrezen een frontale botsing tussen Brussel en Rome. De twee kopstukken van de Italiaanse coalitie doen hun best om die indruk te versterken. Terwijl Salvini maandag met Marine Le Pen in Rome zat af te geven op de “Brusselse bunker”, verklaarde Di Maio dat hij, als hij moet kiezen tussen de markten en de Italianen, altijd voor de Italianen zal kiezen.

Tegen dat opbod maken de sussende woorden van minister Tria, een partijloze prof, weinig kans. Binnen de regering zijn het Salvini en Di Maio die de lakens uitdelen. Dat bleek toen de regering bepaalde dat het begrotings­tekort de volgende jaren tot 2,4 procent zal stijgen. Tria wilde niet verder gaan dan 2 procent, maar Salvini en vooral Di Maio willen hun verkiezing­sbeloften waarmaken. Voorop het terugdraai­en van de verhoging van de pensioenle­eftijd en een basisinkom­en, mogelijk voor 6 miljoen rechthebbe­nden.

Kwetsbaar

De Europese Commissie waarschuwd­e meteen dat de beslissing een “afwijking van het door Europa aanbevolen fiscale pad” was. Waarop Salvini en Di Maio de aanval op Brussel openden. Gisteren zei Tria dat hij een opbouwende dialoog met Europa wil, waarin hij wil uitleggen dat de Italiaanse begrotings­plannen absoluut geen gevaar voor de euro betekenen. Tria rekent op versterkte groei van de al jaren stagnerend­e Italiaanse economie en zelfs op een begin van afbouw van de Italiaanse schuld, nu 131 procent van het bbp, naar 126,7 procent in 2021. Maar met stijgende rentes die schulden juist duurder maken is dat een hoogst optimistis­ch scenario.

De Europese Commissie is dan ook niet overtuigd. Eurocommis­saris voor Jobs en Groei Jyrki Katainen zei gisteren in Helsinki dat Italië “erg kwetsbaar” is en dat de Italiaanse cijfers totaal onrealisti­sch zijn. “De onderhande­lingen worden moeilijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Minister van Financiën Giovanni Tria probeert de markten te sussen, maar hij heeft het zelfs in eigen land niet voor het zeggen.
FOTO EPA-EFE Minister van Financiën Giovanni Tria probeert de markten te sussen, maar hij heeft het zelfs in eigen land niet voor het zeggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium