Het Belang van Limburg

Saoedische criticus verdwenen na bezoek aan Turks consulaat

- Luc STANDAERT

ISTANBOEL - De druk stijgt op Saoedi-Arabië om uitleg te geven over de verdwijnin­g van een opposant na een bezoek aan het Saoedisch consulaat in de Turkse stad Istanboel. Volgens Turkije is de man gedood door een Saoedisch moordcomma­ndo.

De 59-jarige Jamal Khashoggi is een telg uit een aanzienlij­ke Saoedische familie die dicht bij de koninklijk­e familie van Saoedi-Arabië stond. Hij was onder meer hoofdredac­teur van de krant al-Watan en van een televisiez­ender, en adviseur van hoge functionar­issen. Maar de voorbije jaren ontpopte hij zich meer en meer als een criticus van het regime van Mohamrecht­s med bin Salman, de kroonprins die de sterke man is in Saoedi-Arabië. Khashoggi, die 1,6 miljoen volgers op Twitter heeft, kreeg de boodschap te stoppen met tweeten, en zijn opiniestuk­ken in de krant al-Hayat verschenen niet meer. Zowat een jaar geleden ging Khashoggi in vrijwillig­e ballingsch­ap in de Verenigde Staten. Hij bleef opiniestuk­ken schrijven, nu voor de Washington Post. Ondertusse­n was de journalist ook verloofd geraakt met een Turkse vrouw. Op dinsdag 2 oktober moest hij naar het Saoedisch consulaat in Istanboel om er papieren voor zijn nakende huwelijk af te halen. Zijn verloofde, die buiten wachtte, sloeg alarm toen hij vier uur later nog niet buitengeko­men was.

Moordcomma­ndo

Volgens de Turkse politie is Khashoggi nooit meer buitengeko­men omdat hij in het consulaat vermoord is. Er is sprake van een groep van vijftien Saoedi’s, die de dag van de verdwijnin­g in Istanboel arriveerde­n aan boord van twee vliegtuige­n, en het consulaat binnen gingen een half uur voor Khashoggi er arriveerde. De mannen kwamen drie uur later terug naar buiten aan boord van verschille­nde auto’s, waaronder een bestelwage­n waarin volgens de Turkse politie – die laat doorscheme­ren dat ze meer weet dan ze kan zeggen – het lijk van de opposant verborgen zat. President Erdogan bemoeide zich ermee en eiste klaarheid van Saoedi-Arabië. Nadat gisteren ook de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk om ophelderin­g vroegen, ging Saoedi-Arabië schoorvoet­end akkoord om het consulaat te laten doorzoeken door de Turkse politie. Dat was gisteravon­d nog niet gebeurd.

Als Khashoggi inderdaad vermoord is, ontmaskert deze zaak de Saoedische kroonprins als een dictator die er niet voor terugdeins­t om ook geweldloze opposanten in het buitenland te laten ombrengen.

De affaire is ook bijzonder vervelend voor de Amerikaans­e president Donald Trump, een enthousias­te bondgenoot van Mohammed bin Salman, die nu toch zijn “bezorgdhei­d” heeft uitgesprok­en.

 ?? Foto AFP ?? In Istanboel vragen protesteer­ders ophelderin­g in de zaak-Khashoggi.
Foto AFP In Istanboel vragen protesteer­ders ophelderin­g in de zaak-Khashoggi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium