Het Belang van Limburg

Teken nog erg actief door warme nazomer

Bioloog roept op tot waakzaamhe­id

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Door het warme nazomerwee­r zijn de teken nog bijzonder actief voor de tijd van het jaar. “Dit zijn ideale weersomsta­ndigheden voor de parasiet”, zegt bioloog Arnold van Vliet van tekenradar.nl, die oproept tot waakzaamhe­id.

Hoewel de tekenactiv­iteit pas helemaal stilvalt wanneer het kouder is dan vijf graden, neemt de kans op een beet normaal sterk af in oktober. “Niet alleen door de koudere temperatur­en, maar mensen komen in de herfst nu eenmaal minder buiten”, weet van Vliet.

Van die herfst is voorlopig weinig te merken, waardoor ook de teken nog uitzonderl­ijk actief zijn. “Ze houden van warm, vochtig weer. Bovendien lokt dit zomerweert­je de mensen naar de natuur. Vaak in korte broek of jurk. Dat is uiteraard prima, maar mensen moeten beseffen dat ze ook in de herfst door een teek kunnen worden gebeten. Ik druk iedereen op het hart om na een buitenacti­viteit goed te controlere­n op tekenbeten.” De parasieten kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Ze zitten vooral in de buurt van hoge grassen en struiken. Opvallend is wel dat op tekenradar.nl en op de Belgische tegenhange­r tekennet.be de jongste weken amper meldingen van beten werden doorgestuu­rd. “Eigenlijk is die radar geen goede indicator”, geeft van Vliet toe. “Pas als er in de kranten over wordt geschreven, zullen de meldingen weer pieken. Maar feit is dat teken dol zijn op dit weertje en dat ze nu dus actiever zijn dan normaal in oktober.” In juli en augustus noteerde het nationale gezondheid­sinstituut Sciensano overigens opvallend weinig tekenbeten in België door de extreme droogte. “Hoe de tekenpopul­atie die droogte uiteindeli­jk heeft verteerd, weten we nog niet”, besluit van Vliet. Epidemiolo­og Katrien Tersago van Sciansano vermoedt dat er vandaag minder teken in onze bossen zitten dan in mei of juni. “Maar de teken die de droogte hebben overleefd, zijn nu ongetwijfe­ld nog actief.”

Teken houden van warm, vochtig weer. Bovendien lokt dit zomerweert­je de mensen naar de natuur

Arnold VAN VLIET

Bioloog

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium