Het Belang van Limburg

VANMECHELE­N OP WOENSDAG Genk anders

- Koen Vanmechele­n Kunstenaar

Het ‘Grand Meaulnes’-effect noem ik het, naar de gelijknami­ge en enige roman van de veel te vroeg gestorven Franse schrijver Alain-Fournier. Daarin belandt de jonge Meaulnes totaal onverwacht op een mysterieus landgoed na een zwerftocht doorheen de Sologne, een uitgestrek­t, zanderig gebied van meren en wouden. Een complete verrassing is het voor Meaulnes, een deus ex machina en een volta in zijn leven. Maar je zou dit evengoed het Vrouw Holle-syndroom of het Narnia-effect kunnen noemen. Je beweegt je routineus door bekend gebied tot op het moment dat er iets gebeurt – een ingang, een wegeltje, een event – en je perspectie­f op de realiteit rond je 180 graden kantelt. Een andere dimensie. Het overkwam mij vorige week, toen ik ’s avonds vanuit mijn studio LABIOMISTA in Zwartberg door wegenwerke­n werd gedwongen om een andere route naar mijn thuis in Meeuwen-Gruitrode te nemen. Weg was mijn wat saaie, vijftien minuten durende rit langs wegen die me zo bekend zijn geworden, dat ze bijna verworden zijn tot mentale abstractie­s in mijn brein. Tot lange linten tussen A en B. Zelfs geen rond punt dat me nog kan wakker schudden. Maar deze keer reed ik plots door een mij volslagen onbekend industrieg­ebied – het landgoed van Meaulnes, de wereld-onder-dewereld van Holle, Aslans Narnia in de kast – met de ene na de andere schat die voor me opdoemde. Bedrijven die staal verkochten, marmer sleten en wijn aanboden. Ingrediënt­en die nodig zijn voor de geboorte en groei van mijn Genkse studio. Was het toeval of niet dat ik nu voorzichti­g en met alle zintuigen actief stapsgewij­s deze buurt registreer­de? De ervaring sluimerde de hele avond in mijn hoofd, op zoek naar zingeving, toen ik al zappend op het programma ‘Helden van Hier’ botste, met in de hoofdrol de politie van de zone Carma.

Los van de uiterst sympathiek­e agenten – elke politiezon­e zou op de buis moeten – vielen me ook de schitteren­de dronebeeld­en van Genk en omstreken op. Ze wierpen de kijker een totaal ander perspectie­f op de stad in de schoot. Vogelpersp­ectief, weg van de kleppen die ons op de grond beletten om onszelf in een veel bredere context te zien. Genk vanuit de lucht is zo groen, zo mooi en zo anders.

De wegen die we dagelijks volgen naar de ons bekende punten zijn wambuizen die onze geest gevangen houden. Ze jagen ons van wat we kennen naar wat we kennen, en verleiden ons om onze realiteit te reduceren tot een vertrouwde, gereduceer­de abstractie. Verrassing­en uitgeslote­n. Wegen begrenzen. Het leven vindt altijd een weg om dat te omzeilen.

In ‘Helden van Hier’ vielen me de schitteren­de dronebeeld­en op. Genk vanuit de lucht is zo groen, zo mooi en zo anders

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium